Commissaris verlaat politiezone

FREDERIK VOET (35) GAAT WERKEN IN FAMILIEDRUKKERIJ ETIVOET IN DEINZE

Frederik Voet (links) en zijn opvolgers Tim D'Haene en Adriaan Vandycke.
Foto JEW Frederik Voet (links) en zijn opvolgers Tim D'Haene en Adriaan Vandycke.
Commissaris Frederik Voet (35) van de zone Aalter-Knesselare is begonnen aan zijn laatste week als politieman. Op 1 augustus hangt hij zijn uniform en dienstwapen aan de haak en gaat hij aan de slag in de drukkerij van zijn familie in Deinze. "Ik ga het politiewerk missen, maar het was een kans die ik niet kon laten liggen", zegt Voet.

"Met zijn vertrek verliest ons korps een van de grootste talenten ooit", steekt korpschef Peter Ponnet zijn bewondering voor Voet niet onder stoelen of banken. Voet was niet zo maar de eerste de beste. Hij werkte zich in een mum van tijd op tot een van de hoofdrolspelers binnen het politiekorps van Aalter-Knesselare. Na een korte periode als inspecteur bij de Gentse flikken en vijf jaar als lijfwacht van ambassadeurs, staatshoofden en regeringsleiders belandde hij als commissaris in de Stationsstraat in Aalter. Al vrij snel werd hij er Directeur Operaties, waardoor hij de leiding had over de wijkwerking en het onthaal, de interventie - verkeers - en recherchedienst.

Knight Rider

"Samen met de korpschef en mijn voorganger maakten we de politie professioneler en werd er veel geïnvesteerd in moderne middelen, personeel en de organisatie van de politiezone. Maar zijn paradepaardje was toch wel de ondertussen wereldbekende Knight Rider, de zwarte 'anonieme' Skoda Octavia RSIII. "Onwaarschijnlijk was het, zo veel internationale persaandacht dat die wagen kreeg", vertelt Voet. Iets wat hem ook altijd zal bijblijven, zijn de berichten op sociale media. "Ik moest lachen met de reacties en berichten op Facebook over politiecontroles. Dat was soms van zo'n bedenkelijk niveau. Ik vond het altijd zo ambigu. Enerzijds wil niemand dat een zatlap of snelheidsduivel een familielid aanrijdt, maar toch worden die controles onmiddellijk gedeeld."

Ondernemersvuur

Voet deed het politiewerk erg graag, maar zijn grootste passie lag toch binnen het bedrijfsleven. Enkele weken terug kwam dan het, voor sommige verrassende, nieuws dat Voet het korps waar hij zo van houdt dan toch verlaat. Niet voor een andere politiezone, maar voor het familiebedrijf in Deinze: drukkerij Etivoet. "De verschillende opleidingen wakkerden bij mij het ondernemersvuur aan. Het was zo'n mooie kans om in het familiebedrijf te stappen. De stap voor een nieuw avontuur was dan voor mij snel gezet. Het was zeker geen keuze tegen de politie of tegen de politiezone Aalter-Knesselare, want ik heb het uniform altijd met trots gedragen en laat een fantastisch korps achter. Ik zal het politiewerk sowieso erg hard missen, maar het meest van al de mensen hier. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat iedereen elkaar kent. Hier zit ook heel veel expertise."

Twee klasbakken

Commissaris Adriaan Vandycke (33) en commissaris in spe Tim D'Haene (32) zullen samen Voet opvolgen bij de operationele dienst van de politie Aalter-Knesselare. "Meteen krijgt de zone er twee klasbakken bij", is Voet erg gerust in een mooie toekomst voor de politiezone. "Terwijl er overal gesmeekt wordt om nieuwe commissarissen, krijgt deze zone er meteen twee jonge commissarissen bij."