Bomen weg langs Knokkeweg (N44), maar kaalslag niet zo drastisch als het lijkt

Er zijn al een pak bomen verdwenen langs de N44 in Aalter.
AWV Er zijn al een pak bomen verdwenen langs de N44 in Aalter.
Vanaf nu tot en met maart 2020 kapt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heel wat bomen langs de N44 Knokkeweg in Aalter.

Bij het hakhoutbeheer worden bomen afgezaagd op een tiental centimeter boven de grond. In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit. “Hakhoutbeheer lijkt op het eerste gezicht drastisch, maar na enkele maanden komen weer nieuwe scheuten uit de stompen tevoorschijn”, klinkt het bij het agentschap. “Het hakhoutbeheer brengt een verjonging van de beplanting in de berm en voor een verrijking van het ecosysteem. Dankzij het hakhoutbeheer komt er weer veel licht op de bodem, en daardoor kunnen voorjaarsbloeiers en andere planten beter groeien.”

Ook een betere verkeersveiligheid staat voorop. “Oudere bomen hebben de neiging om overhangende takken te ontwikkelen, die de zichtbaarheid op de weg kunnen beperken. Dood hout kan bij sterke wind ook op de weg belanden. Oude en grote bomen kunnen omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten”, klinkt het nog.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marcel Desmet

    Steeds sneller keren ze terug om het groenscherm af te hakken. Voornaamste reden is het aanvullen van de biogascentrales en niet om de veiligheid of het redden van de natuur.