20 camera's tegen snelheidsduivels

Vijf gemeentewegen krijgen volgend jaar trajectcontrole

rv
Aalter zet de grove middelen in tegen de snelheidsduivels in de gemeente. Twintig vaste camera's op vijf verschillende locaties gaan vanaf volgend jaar voortdurend de snelheid van alle voorbijrijdende wagens meten. De trajectcontrole met herkenning van de nummerplaten is ook handig bij opsporingen na inbraken en misdaad. Aalter investeert 600.000 euro.

De trajectcontrole die Aalter op vijf drukke gemeentewegen gaat invoeren, is te vergelijken met die van op de brug van de E17 in Gentbrugge. Als je er over het hele traject sneller rijdt dan wettelijk toegelaten, krijg je een boete van minstens 100 euro in de bus. In Aalter komt de trajectcontrole in de dorpskern van Maria-Aalter van aan het kruispunt Hooggoed tot aan de brug van de E40. Een tweede trajectcontrole komt er in de Weibroekdreef van aan de Warande tot aan het kabinet van de tandarts ter hoogte van huisnummer 125. Op de doortocht door Lotenhulle (N409) zal uw snelheid gemeten worden tussen de Heirstraat 61 en het kruispunt van de Steenweg op Deinze met de Pittemstraat.


Zwaar verkeer geverbaliseerd


Aan de Kraenepoel komt er een trajectcontrole in de Lotenhullestraat, van aan de brug tot aan het kruispunt met Orgelveld. In Poeke tenslotte komt er trajectcontrole in zowat het hele centrum: Knokstraat, Poekedorpstraat en een deel van de Ruiseledesteenweg. In Poeke gaat het niet alleen om snelheidscontroles, maar zal zo ook het verboden zwaar verkeer geverbaliseerd kunnen worden.


"Dat zijn de vijf straten in Aalter waar vandaag te snel gereden wordt, en daaraan willen we iets doen", zegt titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V). "Je kan als gemeente je wegen herinrichten, maar snelheidsduivels zal je zo nooit helemaal kunnen tegen houden. Met de trajectcontrole en het plaatsen van een twintigtal zogenaamde ANPR-camera's kunnen we dat wel.


Die camera's scannen dag en nacht alle nummerplaten en registeren wie te snel rijdt. En wie dat gemiddeld over het hele traject doet, krijgt dus een boete in de bus. We doen dit zeker niet om mensen te pesten. En ook niet om de gemeentekas te spijzen. Want mijn grootste hoop is dat er op termijn geen enkele boete uitgeschreven wordt. Dat zou betekenen dat iedereen zich aan de snelheidsregels houdt en dat zou Aalter een pak veiliger maken voor iedereen."


Knightrider


De politie van Aalter heeft al een tijdje de 'Knightrider' rondrijden. Dat is ook zo'n camera die nummerplaten kan herkennen, maar dan geïnstalleerd in de neus van een rondrijdende politiewagen. "Die zogenaamde Knightrider heeft al heel wat wagens kunnen onderscheppen en geseinde auto's aan de kant kunnen zetten. Een doeltreffend middel", zegt De Crem.


600.000 euro


De twintig camera's en de nodige software zullen Aalter een slordige 600.000 euro kosten. Veel geld, nadat Aalter al zes miljoen euro aan de kant legt voor de nieuwe Academie en ook 50.000 euro betaalt voor het reuzenrad op de kermis.


Pieter De Crem: "Dat is nu eenmaal keuzes maken. Het geld is voorzien. Investeren in verkeersveiligheid is volgens ons een kerntaak van de gemeente. Dit zal ook een aanzet zijn van een algemene bewustwording rond meer verkeersveiligheid. De Aalternaar is zelf vragende partij om snelheidsduivels van de weg te halen. Wij doen wat de burger van ons verwacht."