"Voor de rust van onze buren"

FEESTZAAL HET CULINAIR ATELJEE WORDT OMGEVORMD TOT BRASSERIE

Dimitri Stofferis en Julie Vandenberghe in hun nieuwe brasserie, Het Culinair Ateljee.
Foto JSA Dimitri Stofferis en Julie Vandenberghe in hun nieuwe brasserie, Het Culinair Ateljee.
De feestzaal van Het Culinair Ateljee in de Boomgaardstraat in Aalter wordt omgevormd tot restaurant. Volgens de uitbaters zou het gedaan zijn met de luide feestjes. Al tien jaar klagen de buren er over hinder en geluidsoverlast, tot zelfs in de rechtbank toe.

Het Culinair Ateljee heeft al enkele jaren een exploitatievergunning voor een restaurant op zak. Maar in de zaal achter de Champagnebar werden de voorbije jaren vooral groepsfeesten georganiseerd. Vorig jaar alleen al kwam de politie zeven keer over de vloer voor geluidshinder. Een tiental buren werd het lawaai uiteindelijk zo moe dat ze naar de rechtbank trokken. Op 12 april wordt de zaak daar behandeld, maar uitbaters Dimitri Stofferis en Julie Vandenberghe wachten daar niet op en nemen al zelf maatregelen.


"De zogezegde 'feestzaal' is net voor Nieuwjaar gesloten en woensdag openen we onze brasserie", zegt Vandenberghe. "Waarom we het geweer van schouder veranderen? Voor de rust van onze buren. In ons restaurant kan je nog altijd lekker eten, maar feestjes met dans en muziek kunnen niet meer. Wij hebben alles geprobeerd om de hinder voor de buurt te beperken, maar als dat niet lukt, moet het anders. We hopen dat er nu uit iets negatiefs iets positiefs kan groeien. Ook voor ons komt er met het restaurant meer regelmaat in ons leven."


Dimitri Stofferis hoopt dat de problemen met de buurt daarmee achter de rug zijn. "Na tien jaar hopen we nu echt op rust", zegt hij. "De voorbije maanden hebben we veel negatieve publiciteit gekregen met de rechtzaak. We krijgen zelfs telefoontjes met de vraag of we sluiten. Maar daar is niets van aan: de Champagnebar en de traiteurdienst blijven wat ze zijn. Het Culinair Ateljee wordt een restaurant."

Hoopgevend

De buren hopen dat hun nachtrust terugkeert, maar zijn voorzichtig. "We hebben al veel gehoord dat het zou veranderen, maar we moeten dat eerst toch nog zien", zeggen enkele buren. "Het feit dat er 's nachts al geen feesten meer zullen zijn, deuren niet open zullen staan als er een dansfeest bezig is en groepjes mensen niet meer midden in de nacht buiten staan roken, is wel hoopgevend."


Zo denkt ook dichtste buur Peter D. erover. "We zullen het wel merken, als ze het goed menen. Straks houden ze weer communiefeestjes. Wie zijn wij om te zeggen dat dat niet kan. We wachten het oordeel van de rechter af, maar beste buren zullen we nooit meer worden." Kathleen V. treedt hem bij: "Ons vertrouwen is volledig geschonden. Zolang de rechtszaak nog loopt, zal hij zich gedeisd houden. Als het zo stil blijft als tijdens de veranderingen, dan is dat super."


Het Culinair Ateljee opent woensdag als brasserie en zal elke avond open zijn van 18 tot 21 uur, behalve op dinsdag. 's Middags is de zaak ook open voor lunch op vrijdag, zondag en maandag.