't Klein Duimke mag openblijven

RESTAURANT RISKEERT WEL 40.000 EURO BOETE NA KLACHTEN GELUIDSOVERLAST

Julie Vandenberghe en Dimitri Stofferis in hun zaak.
Sarah Vandoorne Julie Vandenberghe en Dimitri Stofferis in hun zaak.
Restaurant 't Klein Duimke, dat de buurt zou terroriseren met luide feestjes en pestgedrag, mag dan toch openblijven. Uitbaters Dimitri en Julie mogen hun zaak, die sinds verbouwingen in oktober amper nog overlast veroorzaakt, blijven uitbaten, maar ze riskeren wel nog een boete van 40.000 euro.

Geluidshinder die zo erg is dat de buren er depressief van worden. Daarvan worden Dimitri Stofferis en Julie Vandenberghe, de zaakvoerders van traiteurdienst en restaurant 't Klein Duimke, sinds de opening van de zaak in 2006 beticht. "Ze wilden onze toestemming om kooklessen en seminaries te geven in hun zaak. Twee weken later gaven ze hun eerste feest", klinkt het bij overbuur Peter Steyaert. "De buren willen niet onverdraagzaam overkomen", pleit de burgerlijke partij, "maar de maat is vol. Er heerst een sfeer van tirannie in de straat."

't Klein Duimke in de Boomgaardstraat.
Sarah Vandoorne 't Klein Duimke in de Boomgaardstraat.

Tien jaar

Sinds 2009 procedeert de buurt tegen Dimitri en Julie. Gisteren werd de zaak eindelijk behandeld, tot groot genoegen van beide partijen. "Nadien kom ik nooit meer een rechtbank binnen", zei Dimitri tegen de klanten van zijn champagnebar. "Die antireclame sleept nu al tien jaar aan, niet goed voor de zaak en ook niet voor ons privéleven."

Heropening

Dimitri en Julie besloten dit najaar hun feestzaal om te bouwen tot restaurant. In januari opende het koppel opnieuw de deuren en dat loopt tot nog toe goed. "Sindsdien is het rustig", zegt ook dichtste buur Peter De Wulf.


Daar heeft procureur Isabelle De Tandt oor naar. Het Openbaar Ministerie had initieel een exploitatieverbod gevorderd, wat boeken toe zou betekenen voor 't Klein Duimke, maar verkiest nu om zware boetes te vorderen. "In totaal zijn er in dit dossier 45 vaststellingen van geluidsoverlast geweest, maar het laatste pv dateert van eind oktober. Ik wil hen streng straffen, maar met een boete, geen sluiting", aldus De Tandt, die 18.000 euro voor de bvba vordert, 12.000 euro voor Dimitri en 9.000 euro voor Julie, bijna 40.000 euro in totaal. Die bedragen kunnen eventueel gekoppeld worden aan een uitstel, waardoor de uitbaters zeker zouden moeten opletten qua geluidshinder.


"Wij wachten af of hij er zich aan zal houden", klinkt het bij de buren, die elk 1.500 euro morele schadevergoeding vragen. "Straks gaan we terug naar af, net als bij Monopolie", zegt De Wulf. "Afgelopen zaterdag was er wel weer wat hinder volgens mijn vrouw, zij heeft niet goed kunnen slapen", aldus Steyaert.


Dimitri en Julie hielden het sereen in de rechtbank. "Er zijn fouten gebeurd, waarvoor onze excuses. Of we ooit gaan overeenkomen, dat weet ik niet, maar hopelijk kan nu de rust effectief terugkeren." Vonnis op 10 mei.