"Elk kind verdient leuke verjaardag"

VZW FEESTVARKEN GEEFT CADEAUPAKKET AAN KANSARME KINDEREN

Wim Maenhaut en Frederik Van Vooren, bij Luc De Meyer en Ineke Poelman van het OCMW van Aalter.
Foto Joeri Seymortier Wim Maenhaut en Frederik Van Vooren, bij Luc De Meyer en Ineke Poelman van het OCMW van Aalter.
Elk kind wil graag een leuke verjaardag, maar niet elk gezin kan een feestje betalen. Twee jonge mannen hebben daarom een Meetjeslandse afdeling van de vzw Feestvarken opgericht, om net daar iets aan te doen. Kinderen uit kansarme gezinnen krijgen op hun verjaardag een splinternieuw cadeau en materiaal om thuis een verjaardagsfeestje te organiseren.

De vzw Feestvarken is al actief in de Kempen, maar komt door Wim Maenhaut uit Adegem en Frederik Van Vooren uit Aalter nu ook naar het Meetjesland. "Voor kinderen uit kansarme gezinnen is een verjaardag vaak een zeer triestige dag", zegt Wim Maenhaut.

Kleinschalig

"Er zijn zelfs kinderen die op hun verjaardag niet naar school durven, gewoon al omdat ze niet kunnen trakteren met snoep. Maar een verjaardag zou voor elk kind een fantastische dag moeten zijn. Via de Warmste Week van Studio Brussel hebben wij vorig jaar de vzw Feestvarken leren kennen en we waren meteen onder de indruk van de werking. Vandaar dat we dit initiatief nu ook in het Meetjesland opstarten. We willen kleinschalig beginnen, enkel in Aalter, Maldegem, Zomergem en Waarschoot."

Nieuw geschenk

Voor kinderen uit kansarme gezinnen in die vier gemeenten, wordt de verjaardag een pak leuker. Ze krijgen elk een pakket ter waarde van 40 euro. "Daarin zit vooral een cadeau van rond de 25 euro", zegt Frederik Van Vooren.


"Het is een splinternieuw geschenk dat nog in de verpakking zit. Voor die kinderen is dat belangrijk, want velen hebben in heel hun leven nog nooit met nieuw speelgoed gespeeld, maar hebben het altijd al met afdankertjes moeten doen. Daarnaast steken we in de doos ook nog een zak snoep, zodat de kinderen ook op school kunnen trakteren voor hun verjaardag. In heel wat scholen is dat ondertussen verboden, maar dan kunnen de kinderen thuis van het snoepgoed genieten. Tenslotte zitten er in de doos ook nog feesthoedjes, slingers, ballonnen, plastic borden en kleurrijke servetten en zelfs een cakemix, zodat thuis een leuk verjaardagsfeestje kan worden gebouwd. Voor die kinderen is het extra leuk om zelf ook eens vriendjes naar hun feestje te kunnen uitnodigen. Want alleen als je zelf een verjaardagsfeestje organiseert, word je ook naar andere feestjes gevraagd. Zo werkt het nu eenmaal."


De vzw Feestvarken werkt in de vier Meetjeslandse gemeenten samen met het OCMW. Dat OCMW bezorgt hen een lijst met kinderen die in aanmerking komen.

Anoniem

De vzw krijgt enkel het geslacht en de leeftijd van het kind, maar geen naam. Zo blijft de privacy van de kansarme kinderen ten volle bewaard. In Aalter werd de lijst ondertussen al opgemaakt en zijn er volgend jaar 59 kinderen tussen 3 en 12 jaar die een cadeau van de vzw Feestvarken mogen verwachten. "Een fantastisch initiatief waar wij als OCMW alleen maar dankbaar voor kunnen zijn", zegt voorzitter Luc De Meyer (N-VA).


"De vzw Feestvarken biedt de cadeaus gratis aan. Wij moeten enkel de anonieme lijst bezorgen. Een mooie nieuwe stap in onze aanpak van de kinderarmoede in Aalter. Ook onze dienst voor huiswerkbegeleiding voor kinderen in kansarme gezinnen loopt ondertussen goed."


De vzw Feestvarken gaat op zoek naar serviceclubs, verenigingen of particulieren die hen wil steunen. Info: www.feestvarkenvzw.be.