Aalsterse gin wint prestigieuze medaille

EERSTE BELGEN DIE GROOTSTE ONDERSCHEIDING HALEN

Cockney's Premium Gin heeft in het Mexicaanse Tequila City de Grand Gold Medal behaald op de Spirits Selection 2016 van de Concours Mondial van Brussel. Cockney's Gin is een oorspronkelijk Gents ginmerk uit 1838 dat drie Aalstenaars twee jaar geleden nieuw leven inbliezen met behulp van Luc Waterschoot van de Aalsterse stokerij VDS.

"Uit meer dan 60 landen werden 1.150 verschillende sterke dranken gedegusteerd door vierhonderd meesterproevers, wat maakt dat de competitie internationaal aanzien wordt als het wereldkampioenschap van de sterke dranken", zegt Jan Maarten Willems, een van de mannen achter het godendrankje. Het is de eerste keer dat een Belgische gin met deze hoogst mogelijke onderscheiding aan de haal gaat. Eerder behaalde hij al de zilveren medaille in 2015 in San Francisco op de World Spirits Competition.

Cockneys' Premium Gin is de oudste gin van Belgische origine. Het drankje is gebaseerd op het originele recept uit 1838 en aangevuld met vijftien botanicals. Naast onder meer jeneverbes, koriander en engelwortel zijn het vooral komijn, paradijszaad, yuzu, pompelmoes en bittere sinaas die Cockney's Premium Gin zijn kruidige maar zachte smaak die ook nog eens lang in de mond nazindert geven.

Aalst

De Cockney's distillery, gesticht in 1838 door een in Gent ingeweken Londenaar, is tot op heden te bezichtigen in de Gentse Lange Violettestraat 32. "Nadat de Brit terugkeerde naar Engeland werd de stokerij eigendom van verschillende Gentse families om uiteindelijk voor drie generaties in handen te komen van de familie Hoste", vertelt Willems. In 1989 werd de zaak door Luc Waterschoot overgenomen en hij bezorgde de oude stokerij een nieuwe dynamiek.

Aalstenaars Jan Maarten Willems, Tom Heeremans en Roel Corthals gingen na een ontmoeting met Waterschoot in de nazomer van 2013 onmiddellijk aan de slag om samen de nieuwe Cockney's Premium Gin te ontwikkelen. Na iets minder dan een jaar was de vernieuwde gin een feit.

Roel Corthals, Tom Heeremans en Jan-Maarten Willems lanceren de Cockney's Gin.
Repro Rutger Lievens Roel Corthals, Tom Heeremans en Jan-Maarten Willems lanceren de Cockney's Gin.
repro CVHN