Zwemmen in Spiegelvijver nog niet voor meteen: “Meer obstakels dan gedacht”

De infrastructuur van de Spiegelvijver blijkt niet geschikt te zijn.
Rutger Lievens De infrastructuur van de Spiegelvijver blijkt niet geschikt te zijn.
Het zal nog even duren vooraleer we kunnen zwemmen in de Spiegelvijver van Aalst. Vorig jaar werd het idee gelanceerd naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, maar na onderzoek blijken er enkele obstakels te zijn.

Domien De Wit van Groen stelde de vraag om van de Spiegelvijver een zwemvijver te maken in onze rubriek Geniaalst, waarbij politici in spe een voorstel mochten doen om Aalst beter te maken. Op de gemeenteraad van deze week vroeg sp.a’er Deniz Özkan of het idee al was onderzocht. “We zijn nu een jaar later en de zomer staat voor de deur. Misschien wordt het opnieuw een warme zomer en zullen veel Aalstenaars verlangen naar een gelegenheid voor openluchtzwemmen”, zegt hij.

Biologisch waardevol

Schepen Caroline Verdoodt (N-VA) liet weten dat er nog enkele obstakels zijn. “Na analyse blijkt dat de zwemvijver realiseren niet zo makkelijk is als het op het eerste zicht lijkt. De Spiegelvijver staat gecatalogeerd als biologisch waardevol en volgens de wetgeving kan je daar de vegetatie niet van wijzigen. De infrastructuur van de Spiegelvijver is ook niet geschikt. Zo zijn de keermuren afgewerkt met een ruwe natuursteen. De bodem kan je niet betreden zonder schoeisel.” Ook het nabijgelegen Osbroek blijkt niet geschikt. “De waterkwaliteit van Osbroek is niet goed genoeg om erin te zwemmen”, besluit schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA).

Geen buitenzwembad

De reden voor de zoektocht naar een plek om in openlucht te zwemmen is dat de stad besliste om de plannen voor een buitenzwembad bij het stedelijk zwembad te schrappen na protest. Een 17-tal buurtbewoners had bezwaar tegen de komst van het buitenbad van het nieuw te bouwen stedelijk zwembad en dreigde ermee alle mogelijke juridische procedures te voeren tegen de goedkeuring van de plannen. Daardoor bestond de kans dat het zwembadproject vertraging zou oplopen, waardoor de stad de beloofde subsidies had kunnen mislopen. Maar veel Aalstenaars reageerden verontwaardigd dat een klein groepje buurtbewoners de plannen kon tegenhouden. Het zal nog eventjes duren voor de Aalstenaar in open lucht in het water kan plonsen, als het er al ooit van komt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.