Zanger Boycode hard aangepakt op Grote Markt

ONBEKENDEN SLAAN TIMMY (21) GEKNEUSDE OOGKAS EN KAAK

Boycode-zanger Timmy Van Lysebeth hield aan de aanval een gekneusde oogkas en kaak over.
Foto Tim Van Damme Boycode-zanger Timmy Van Lysebeth hield aan de aanval een gekneusde oogkas en kaak over.
Timmy Van Lysebeth (21), een van de zangers van boysband Boycode, is zaterdagochtend in elkaar geslagen vlakbij de Grote Markt van Aalst. "Enkele jongens, die ik niet kende, scholden me eerst uit voor 'vuile homo' en 'lelijke mongool'", vertelt hij. "Vervolgens duwden ze me op de grond en gaven ze me vuistslagen op mijn kaak."

Een groepje jongeren had het zaterdagochtend vlakbij de Gote Markt in Aalst duidelijk op Boycodezanger Timmy Van Lysebeth gemunt. "Na het uitgaan had ik nog zin in een frietje. De vrienden met wie ik op stap was, zouden op me wachten in een café op de markt", doet Timmy zijn verhaal. "Toen ik met mijn pakje frieten richting café wandelde, werd ik gevolgd door twee kerels. Ze scholden me uit voor 'vuile homo' en 'lelijke mongool'. Ik draaide me om en stak mijn middelvinger op."


Het duo voegde zich even later bij enkele andere jongeren. Daarop vielen ze de boysbandzanger in de rug aan. "Een van hen duwde me langs achteren hard op de grond. Toen ik probeerde op te staan, kreeg ik een rake vuistslag op mijn linkerkaak, waardoor ik opnieuw op de grond viel", zucht de twintiger. De daders zetten het daarna op een lopen. "Ik verkeerde in shock en begon te hyperventileren. Ik heb mijn vrienden nog wel kunnen verwittigen via een smsje. Die brachten me naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst".


Het tieneridool liep flink wat verwondingen op en kan een week niet werken. "Mijn oogkas en kaak zijn gekneusd. Volgens de artsen liep ik ook schade op aan mijn tanden en mijn gezicht is flink gezwollen. Ik heb niets gedaan, dus ik ben niet van plan voor de medische kosten op te draaien. Ik diende bij de politie klacht in tegen onbekenden. Maar nu word ik bedreigd. Ik zou niet meer veilig zijn als ik nog alleen in Aalst wandel", vertelt een zictbaar geschrokken Timmy.


Waar de bedreigingen juist vandaan komen, is niet duidelijk. Volgens Timmy werd een vriendin van hem via kennissen gecontacteerd. "Die moest dan weer een boodschap van iemand anders overbrengen. En die was duidelijk: 'dien geen klacht in, dan overkomt je niets'", aldus de zanger.


Na het incident blijft Timmy met heel wat vragen achter. "Vooral het feit dat de omstaanders me niet te hulp schoten, komt hard aan. Ook het waarom blijft een vraagteken. Ik had die jongens niets misdaan. Waarom ze dan moeten uitschelden met uitspraken als 'vuile homo' vind ik ook bizar", luidt het.


Het is niet de eerste keer dat mensen de geaardheid van het tienderidool in twijfel trekken. "Heel wat mensen denken dat ik homoseksueel ben, maar dat ontken ik ten stelligste. Zo'n twee jaar terug hebben enkele 'haters' een pot roze verf naar me gegooid. Voor mij is er niks mis met homo's, maar zelf ben ik het niet. Daarom vind ik dat er in dit geval niet over homofoob geweld kan worden gesproken, zoals hier en daar in de media al is verschenen", benadrukt hij.