Yasai maakt lactosevrije kaas van nootjes

Barbara Geeroms van Yasai.
Foto Rutger Lievens Barbara Geeroms van Yasai.
De 30-jarige Barbara Geeroms, afkomstig uit Aalst, is gestart met Yasai, een start-up die plantaardige kazen op de markt wil brengen.

"Noten zijn de basis van het fermentatieproces en rijpen tot smaakvolle 'kazen' zoals camembert of blauwe kaas", zegt Barbara Geeroms, die Yasai in Gent opstartte.

Uniek

"Onze producten zijn uniek op de Belgische markt en onderscheiden zich van de plantaardige kaasalternatieven die nu al voorhanden zijn, door hun textuur, smaak en voedingswaarde. Plantaardig eten zit in de lift. Vlees achterwege laten blijkt voor de meeste mensen niet zo moeilijk, maar bij zuivel is het lastiger. Plantaardige kazen zijn al te koop in de biowinkels en veganshops, maar dit zijn vooral industriële producten, op basis van water, kokosolie en aromaten. Erg smakelijk zijn ze vaak niet en ook qua voedingswaarde, zijn ze niet echt een aanrader."


De 'kaasjes' van Yasai worden gemaakt op basis van cashewnoten. "Het gehele rijpingsproces verloopt gelijkaardig aan dat van traditionele kaas. De kaasjes worden gevormd, ingezouten, dagelijks gedraaid en gerijpt in de juiste omstandigheden. Afhankelijk van de soort zijn ze klaar na vier tot acht weken", zegt Barbara, die zelf al tien jaar veganistisch eet.


"Vooral het magische van fermentatie en het ambachtelijke proces spreekt me aan: hoe je van noten vertrekt en via een natuurlijke weg uitkomt bij een product dat écht naar camembert of blauwe kaas smaakt. Mijn missie is om meer mensen plantaardig te laten eten, te tonen dat je daarbij niet aan smaak hoeft in te boeten en dat de traditionele productieprocessen perfect toepasbaar zijn op 'de voeding van de toekomst'."


De kazen zijn binnenkort te vinden in een aantal lokale winkels en zal op de menukaart staan in bepaalde horecazaken. (RLA)