Wiskundige voorspelt 5.000 gekende besmettingen tegen donderdag: “Hopelijk wordt het aantal bedden op Intensieve Zorgen verhoogd”

VUB-professor en biostatisticus Kurt Barbé uit Aalst.
RLA VUB-professor en biostatisticus Kurt Barbé uit Aalst.
De voorspellingen van biostatisticus Kurt Barbé blijven zeer accuraat. Zijn wiskundig model voorspelde dat we nu 3.322 gekende actieve besmettingen zouden tellen in België, FOD Volksgezondheid maakte bekend dat het er nu 3.305 zijn. Tegen het einde van de week overschrijden we volgens hem de kaap van 5.000 gekende besmettingen. Omdat er nu ook meer data is over het aantal hospitalisaties en patiënten op Intensieve Zorgen, werkt hij nu aan een zelfde wiskundig model voor deze data.

Kurt Barbé uit Aalst is VUB-professor en biostatisticus. Sinds half maart maakt hij op basis van een wiskundig model predicties over het verloop van het aantal gekende actieve besmettingen, zonder de overleden of genezen patiënten dus. Zo wil hij de piek voorspellen van deze coronacrisis. Voorlopig zijn zijn voorspellingen accuraat.

Statistiek Kurt Barbé
Kurt Barbé Statistiek Kurt Barbé

5.000 besmettingen

“FOD Volksgezondheid rapporteert voor vandaag een totaal van 3.743 positieve tests. Er zijn 1.643 mensen gehospitaliseerd, waarvan 322 op Intensieve Zorgen. Momenteel zijn er 88 mensen overleden en werden ondertussen ook 401 mensen genezen verklaard”, zegt de prof. “Met deze cijfers besluit ik dat het aantal ‘actieve’ besmettingen op dit moment 3.305 (3.743 min de 88 overledenen en min de 401 overlevenden) bedraagt. Het model gisteren hield de voorspelling op 3.311, waarmee we netjes het pad blijven volgen. Daar 3.305 zeer nauw aansluit bij de voorspelling, wordt het model opnieuw iets zekerder en biedt het iets compactere predictie-intervallen aan voor de komende dagen.”

Op 24 maart voorspelt het model 3.826 actieve besmettingen, met een interval tussen 3.671 en 3.988. Op 25 maart verwacht hij er 4.397 met een interval tussen 4.219 en 4.583. Tegen donderdag overschrijden we wellicht de kaap van 5.000 actieve besmettingen met een voorspelling van 5.026 en een interval tussen 4.823 en 5.239.

Kurt Barbé

Hospitalisaties voorspellen

Tot nu toe waren er voor de wiskundige te weinig cijfergegevens om voorspellingen te kunnen maken over de hospitalisaties en opnames in de Intensieve Zorgen. Daar komt stilaan verandering in. “Nu de tijdreeks van hospitalisaties alsook opnames Intensieve Zorgen langer worden, ben ik begonnen met het opstellen van een equivalent model voor deze data”, zegt hij. “Deze modellen hebben zich nog niet kunnen valideren, het zijn tot nu toe dus gewoon voorspellingen. Toch sluit de nieuwe voorspelling (1.643 hospitalisaties en 322 IZ-opnames) goed aan. Dit model wordt de komende dagen nog opgevolgd.”

“Dokter Van Gucht meldde dat er nu 943 bedden voor Intensieve Zorgen werden klaargemaakt voor coronapatiënten”, zegt hij. “Er zijn nog voldoende opschaalmogelijkheden, waardoor ik voorzichtig positief ben dat ons gezondheidssysteem dit zal aankunnen. Ziekenhuizen doen fantastisch werk, zowel wat verzorging als uitbreiding van hun capaciteit betreft: top!”

Kurt Barbé

Lees ook: “Nog acht weken”, zegt De Block. Maar wanneer komt de piek? (+)