Wietwinkel opent tegen de zin van burgemeester in Aalst: “Ik verkoop potpourri, puur decoratief”

Burgemeester niet te spreken over nieuwe zaak in Gentsestraat

Max bij zijn koopwaar in The Green Flower.
Rutger Lievens Max bij zijn koopwaar in The Green Flower.
Zeer tegen de zin van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) is in de Gentsestraat in Aalst The Green Flower geopend, een winkel waar je ‘legale wiet’ kan kopen. De uitbater zegt dat de cannabis legaal is omdat er een laag percentage THC (tetrahydrocannabinol) inzit. “Dit is puur decoratief bedoelde potpourri, ik kan niet weten wat de consument er thuis mee doet”, zegt hij.

Wie The Green Flower binnenstapt, duwt eerst een deur open waar een grote groene sticker in de vorm van een wietblad op hangt. Max staat achter de toog waar de koopwaar op ligt: verschillende potjes met ‘potpourri’, zoals hij het noemt en olie op basis van hennep.

Allemaal legaal, volgens verkoper Max. “Anders zou ik hier toch niet aan beginnen? Mijn spaarcenten zitten in deze investering, ik geloof erin”, zegt hij. “Mijn neef heeft een gelijkaardige zaak in Charleroi en die is ook nog altijd open. In Henegouwen zijn er verschillende, ook in Gent en Kortrijk, eigenlijk overal.”

Hij benadrukt dat hij geen drugs verkoopt. “Dit is hennep, hier zitten geen psychotrope stoffen in die in cannabis wel zitten. Als je dit zou oproken, stijgt dat niet naar je hoofd. Het is louter therapeutisch. Je mag daar twintig sigaretten van roken, je zal dat nauwelijks voelen”, zegt Max. Volgens hem bevat zijn ‘potpourri’ minder dan 0,2 procent THC en door dat lage THC-gehalte is het volgens de verkoper legaal. “Het is potpourri, ik kan niet weten wat de klant er thuis mee doet, zegt hij.

Toxicologisch onderzoek

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) heeft van ‘the war on drugs’ een prioriteit gemaakt en is dus niet blij met de komst van The Green Flower. “We hebben natuurlijk de drugswet die de verkoop van zuivere cannabis verbiedt. De uitbater van deze winkel is er een die de kantjes ervan af probeert te lopen. Als hij medicijnen aanbiedt, zal dat moeten gecontroleerd worden door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, het FAGG”, zegt D’Haese.

Bij The Green Flower ontkennen ze dat het om geneesmiddelen gaat. Alleen gedroogde potpourri en ‘massageolie’ op basis van hennep, klinkt het. “Toch mag de zaak zich aan een toxicologisch onderzoek verwachten. Het is onduidelijk wat daar wordt verkocht. Ik zal dit kordaat aanpakken”, belooft D’Haese. “Ik zal er op federaal niveau voor pleiten dat dit soort zaken beter gecontroleerd worden en dat desnoods de wet moet worden aangepast. Dit past echt niet in onze stad”, zegt hij.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Van rossen

  Inderdaad op veel plaatsen in de wereld reeds toegestaan. Politiekers lees het WHO report over cannabis olie en verder veel meer over de grote verwarring ...en meer op het net. Ben benieuwd wat onze Vlaamse politiekers daar allemaal zullen van bakken naar aanloop van erkenning. Nochthans geloven we graag van onszelf dat wat we zelf doen , we beter doen.

 • Bea Van Goethem

  Wat ondertussen overal wordt toegelaten wordt een knelpunt in Aalst. In Italië koop je volkomen legaal zo'n plant op de markt onder het toeziend oog van de politie. Een goeie raad: plak op de deur een grote sticker potpourri ipv een wiedblad. Burgemeester, richt je op het gevaarlijk spul zoals heroïne, cocaïne en sterke drank.

 • Stan Rothstock

  Hennep is niet verboden in België of Europa... Hennep is een voedingsmiddel.

 • Cliff Verhaegen

  Dan moeten ze alcohol ook maar verbieden!

 • maithe marivoet

  Voor dat de mensen hysterisch gaan doen, kijk dan eerst is op Google wat Canabis zonder THC kan doen tegen zovele kwalen , CBD of canabisolie is een remedie die voor vele mensen heilzaam is, een puur natuurlijk product zonder chemicalien die de gezondheid schaden. Wat zijn zekere Belgen toch achterlijk soms. Roepen en schreeuwen tegen beter weten in.