Werkloosheid historisch laag, vacatures raken niet ingevuld: zijn 1.500 nieuwe jobs op de Siesegemkouter dan wel nog nodig?

Afgelopen weekend was er nog een actie tegen de bedrijvenzone op de Siesegemkouter.
Rutger Lievens Afgelopen weekend was er nog een actie tegen de bedrijvenzone op de Siesegemkouter.
Is de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein op de Siesegemkouter in Aalst economisch gezien wel nog een goed idee? De politieke partijen beslisten in 2003 om de Siesegem in te kleuren tot bedrijvenzone, maar ondertussen is de wereld veranderd. 2.800 vacatures in Aalst raken niet meer ingevuld en de werkloosheid is laag. Zijn die 1.500 beloofde nieuwe jobs op de Siesegemkouter nog nodig?

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat Aalst 2.848 niet-werkende werkzoekenden telt en dat zijn vooral laaggeschoolden. Maar liefst 2.800 vacatures raken niet ingevuld in Aalst en deelgemeenten. Bedrijven hebben het in heel het land moeilijk om goed geschoold personeel te vinden. Toen de stad een tiental jaar geleden besliste om een nieuw bedrijventerrein op de Siesegemkouter te ontwikkelen, waren ‘Aalsterse jobs’ het belangrijk argument. Toen sprak men nog van 1.300 nieuwe jobs.

Te weinig werk in eigen streek

Jan Van Gyseghem van Voka blijft een bedrijventerrein op de Siesegem een goed idee vinden, ook al zijn er zoveel vacatures in Aalst. “Er is relatief weinig tewerkstelling in eigen streek. Dat die nieuwe jobs op maat zullen zijn van de huidige werklozen, is denk ik een illusie”, zegt Van Gyseghem. “Veel hooggeschoolde Aalstenaars pendelen nu naar Brussel. Zou het niet fijn zijn dat de toekomstige generaties werk in eigen streek vinden en niet meer moeten pendelen naar de hoofdstad?”

Aalst scoort slecht op vlak van tewerkstelling in eigen streek. Als je de jobratio (aantal jobs t.o.v. de bevolking op beroepsactieve leeftijd (20-64 jaar)) bekijkt, scoort Aalst 76 procent. Mechelen, met evenveel inwoners, heeft een jobratio van 108 procent. “We scoren zeer laag ten opzichte van andere centrumsteden”, zegt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V).

1.500 jobs

“Laatste studies zeggen ons dat er 1.500 jobs zullen bijkomen door Siesegem. Het Autonoom Gemeentebedrijf van de stad Aalst (AGSA), Cordeel Group NV, VDS Consult en de stad werken eensgezind samen aan de realisatie van een Health & Care Valley. Met dit ambitieuze project, een sleutelproject van deze bestuursploeg, zet Aalst verder in op het speerpunt ‘gezondheid en zorg’ en versterkt zo de internationale economische uitstraling en de welvaart van de regio. De beekvalleien vormen de groene ruggengraat van het bedrijventerrein, zo wordt er maar liefst is 36 hectare groen opgewaardeerd. Duurzaamheid is een sleutelbegrip op de Health&Care Valley, met aandacht voor waterhuishouding, energie en mobiliteit. Klimaatneutraliteit is de doelstelling.”

De Siesegemkouter
Rutger Lievens De Siesegemkouter

Liever in de stad

Op Siesegem wordt 52 hectare voorzien voor economische activiteiten en 36 hectare voor groen. Lander Wantens van Groen vindt dat de ontwikkeling van de Siesegemkouter - als je naar het aantal hectaren groen kijkt dat verdwijnt - te weinig jobs zal opleveren. “1.500 mensen op 52 hectare, dat is weinig. Niemand weet ook of er al een concrete invulling is, welke bedrijven er naartoe willen verhuizen. Wij vinden het beter dat kleinere en grotere bedrijven een plek in de stad krijgen. Dan krijg je een gezonde mix in de stad”, zegt Lander.

Ook sp.a wil het bedrijventerrein op de Siesegemkouter niet meer. “Het is altijd lovenswaardig om werkgelegenheid trachten te scheppen in eigen streek ondanks het feit dat er zoveel vacatures open staan in Aalst. We weten natuurlijk niet over welke invulling van personeel dit gaat en welke bedrijven er zich uiteindelijk willen vestigen. Onze invulling over zorg is duidelijk anders dan het idee van de meerderheid”, zegt gemeenteraadslid Huguette Van Medegael van sp.a.

“Jobcreaties hoeven niet op nieuwe plaatsen, maar kunnen op bestaande locaties zodat er geen groene ruimte dient aangesneden te worden. We willen een beleid dat de laatste groene ruimtes spaart en beschermt, zeker nu het voor iedereen duidelijk is dat het een absolute noodzaak is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen die vooropgesteld zijn door de stad Aalst”, zegt Huguette Van Medegael van sp.a.

Een impressie van de toekomst van de Siesegemkouter.
Repro Rutger Lievens Een impressie van de toekomst van de Siesegemkouter.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van Driessche

  Dit is werkelijk de domste meest onnozele argumentatie die ik ooit gehoord heb van de politiek 1500 werkplaatsen niet nodig???

 • linda D'Haese

  meuleman louis de werkloosheid historisch laag ??? maar zonder de mensen met leefloon en zonder al die migranten die een uitkering krijgen ,als ik in Aalst langs de rechteroever ga loopt het er gans de dag vol jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar en allemaal van vreemde origine van wat leven die dan

 • Bart Steppe

  Werkloosheid in de tijd is hier de oplossing alsook een opleiding in de bedrijven zelf .Daar zouden de bedrijfsleiders zelf voor kunnen instaan met subsidies tot einde van de opleiding. Tussen de gebouwen en op de daken zou men planten kunnen laten groeien een win,win situatie.

 • Rudy Fosselle

  De sp.a-Aalst denkt met deze bocht en plotselinge, hypocriete interesse voor het klimaat enkele van hun duizenden verloren stemmen terug te halen. Evenwel vergissen zich daarbij van partij want die kiezers zitten niet bij Groen...

 • Cecarine De Smet

  Oei oei de jobs geraken niet ingevuld??? Er zijn nochtans heeeel veeeel mensen die niet werken, "ik vind geen werk" zeggen ze......wat is er nu juist van?