Was het op straat in Aalst warm genoeg om een ei te bakken? Wij deden de test

Lize gooit het ei in de pan aan De Dwarsligger.
RLA Lize gooit het ei in de pan aan De Dwarsligger.
Kan je bij een temperatuur van 40 graden een ei bakken op straat? Dat wilden twee jonge wetenschapsfans Matteo (11) en Lize (11) uit Aalst wel eens weten. En dus gingen ze op zoek naar het warmste plekje in de stad om er een ei te bakken. Missie geslaagd, of toch nog niet warm genoeg?

De eerste vraag die je je misschien moet stellen bij dit experiment: zijn de Aalsterse straten wel proper genoeg om van te eten? Ten tweede: worden de straatstenen ooit warmer dan 80°C? De minimumtemperatuur om iets te koken?

Locatie is alles. Op de Grote Markt werd de temperatuur gemeten. “Die grote stenen zijn tussen de 45 en 50°C”, zeggen Matteo en Lize. “Dat gaat niet voldoende zijn”, zeiden ze. Een ei werd gebroken op een grote steen, maar liep er meteen weer af. Met een doekje werd de mislukking weggepoetst. Op naar een andere locatie.

Matteo probeert een roerei te maken.
RLA Matteo probeert een roerei te maken.

De Dwarsligger

Matteo en Lize hadden na een toertje met de thermometer door de stad hun ideale kookplaats gevonden: de ijzeren constructie aan De Dwarsligger op het Werfplein. Het ijzer was gloeiend heet, als een kookplaat. Volgens Matteo was die ook proper genoeg: hij brak meteen een ei op het ijzeren dak van de constructie. De papa greep in, veegde alles proper en Matteo brak opnieuw een ei. Het glazen deksel van een kom zette hij erover.

Ondertussen had Lize een mosselpot op het ijzeren dak gezet met daarrond een omhulsel van zilverpapier, om de warmte te vangen. Dat had ze gevonden op het internet. Al snel was het 50°C en een kwartier later steeg de temperatuur in de pot naar zo’n 60°C. Maar daar bleef het steken.

Wachten tot het ei klaar is.
RLA Wachten tot het ei klaar is.

Spiegelei

Was het vandaag warm genoeg om op straat een ei te bakken? Ja en nee. Je moet er alleszins veel geduld voor hebben. Na drie kwartier had Matteo een nieuw ei in de pan gegooid en er een roerei van gemaakt, maar ook dat bleek niet aan te slaan. Ondanks de enorme hitte konden we nog altijd niet van een eitje smikkelen.

Het experiment op het Werfplein werd afgeblazen, de kinderen vluchtten richting het zwembad in hun tuin. Vader Geert Callebaut, al even gek van wetenschap, wilde het een paar uur later nog eens proberen op de Hopmarkt.

Poging 2: op de Hopmarkt.
RLA Poging 2: op de Hopmarkt.

Verbaasde voorbijgangers

Tegen 15.30 uur was het overal in het land zo’n 40°C en op het boomloze plein van de Hopmarkt schoot de thermometer door naar temperaturen tussen de 45 en 50°C. Ideaal om een ei in te bakken dus.

We stelden drie pannen met een ei op. Een aan het gebouw van AGSA, een aan het toeristisch kantoor en een in de buurt van de Cinema. De medewerkers van het toeristisch infokantoor kwamen kijken wat er aan de hand was. “Een ei bakken, dat zal niet te lang duren!”, riep een van hen. Voorbijgangers bleven verbaasd staan kijken naar het ei in de pan. Een jong meisje nam een foto voor Instagram.

Drie kwartier bakken later bleek er weinig gebeurd te zijn bij de eieren aan de gebouwen van de Hopmarkt, maar bij het ei aan fuifzaal Cinema was het wel prijs. Na 45 minuten had dit ei alvast het uitzicht van een spiegelei. Je kon dus wel degelijk een ei bakken op straat in Aalst, maar om het helemaal gaar te krijgen moet je veel geduld hebben. We zijn daar eerlijk in, het ei opeten dat hebben wij ook niet gedurfd.

Het eindresultaat
RLA Het eindresultaat4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rene Dannau

  doe het met een Zonne oven dit is een doos met zilverpapier en een glazen voor en bovenkant.

 • Peter Thys

  Op Corsica wordt dezelfde handeling op de moterkap van een Milt. terreinwagen gedaan (zonder pan) met onmiddelijk succes

 • Johnny L Verhoeven

  de beste plaats is de motorkap of het dak van een wagen.

 • Maurice De Roo

  Jaren terug op de motorkap van de auto in het zuiden van Frankrijk , een ei gebakken en meer dan één zelfs . En dat lukte aardig . Nog veel succes aan de jonge wetenschappers .