Waarom de coalitiebesprekingen zo lang duren? Het cordon sanitaire

Christoph D'Haese tijdens zijn overwinningsspeech.
Rutger Lievens Christoph D'Haese tijdens zijn overwinningsspeech.
Na drie weken onderhandelen is er nog altijd geen akkoord tussen partijen N-VA, CD&V en Open Vld, en daar zit het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang voor iets tussen. N-VA ging als winnaar de onderhandelingen in, maar doordat er weinig echte alternatieven zijn dan besturen met CD&V en Open Vld staat de N-VA zwakker dan gedacht.

Een Aalsterse N-VA-topper liet op verkiezingsavond aan de journalisten weten terwijl hij over de Grote Markt richting onderhandelingen stapte: “Hou uw gsm bij de hand, het kan zijn dat we straks al bellen.” Drie weken later is er nog altijd geen akkoord en de onderhandelingen over een nieuwe meerderheid duurt voor sommigen bij N-VA al veel te lang.

In Aalst zijn er gesprekken bezig tussen een partij met 16 zetels op 43 (N-VA), één met 6 zetels (CD&V) en één met 4 zetels (Open Vld). Wie dacht dat Open Vld en CD&V zonder slag of stoot zouden capituleren aan de almacht van N-VA, dacht verkeerd. Bij CD&V beseft men meer dan ooit dat alle verloren stemmen voornamelijk naar N-VA zijn gegaan. “Sommigen binnen onze partij beseffen eindelijk dat ze wel wat kritischer mogen zijn voor N-VA. Jaknikken heeft ons alleen maar verlies opgeleverd”, zegt een mandataris bij CD&V.

“Bestuur dan met het VB”

Er is natuurlijk wel zin om mee te besturen, alleen al omdat de jobs van Ilse Uyttersprot en Katrien Beulens ervan afhangen, maar niet ten koste van alles. “Het is de burgemeester die ons aan de onderhandelingstafel heeft uitgenodigd”, zegt een CD&V’er. “Hij dreigt soms dat hij ook met het VB kan samen besturen. Voor ons geen probleem, dat hij het doet, dan zullen wij oppositie voeren.”

Ilse Uyttersprot is lijsttrekker van CD&V in Aalst.
KOS Ilse Uyttersprot is lijsttrekker van CD&V in Aalst.

In dit politieke spel betekent het dat Open Vld en CD&V sterker staan dan gedacht. Theoretisch kan N-VA natuurlijk een coalitie sluiten met Vlaams Belang of Groen, maar het lijkt vandaag toch onwaarschijnlijk. Komt er in Aalst als enige stad in Vlaanderen een coalitie tussen N-VA en VB? De kans is erg erg klein. Een coalitie tussen N-VA en Groen dan maar? Even onwaarschijnlijk, het is een publiek geheim dat de hoofddoek van Fatma Yildiz van Groen een hindernis is voor de N-VA’ers.

Cordon versterkt CD&V en Open Vld

“Door het cordon zitten Open Vld en CD&V in een zetel en kunnen ze veel vragen”, zegt Michel Van Brempt (VB). “Ik heb gehoord dat CD&V nu drie van de negen posten in het schepencollege vraagt terwijl N-VA er maar twee wil afstaan. En Open Vld wil er twee in plaats van één. In dat scenario zou N-VA met vier zijn in het schepencollege, CD&V en Open Vld met vijf. Gaat N-VA dat toelaten? Door het cordon kan de partij niks afdwingen bij CD&V en Open Vld en staat de partij dus zwak”, zegt Van Brempt.

Terwijl de irritaties achter de schermen stijgen, blijft Christoph D’Haese voor de camera’s wel lachen en geeft hij een rustige indruk. “Sommige partijen moeten de verkiezingsuitslag nog laten bezinken. Ik werk verder aan het elf hoofdstukken tellende bestuursakkoord. Eerst moet er een akkoord zijn over de inhoud en dan pas zullen we de postjes bespreken”, zegt hij. De burgemeester wil alle mogelijke toekomstige discussiepunten uitgepraat hebben voor er handtekeningen worden gezet. “Om te voorkomen dat we vertrokken zijn voor zes jaar geruzie.”

Michel Van Brempt
Rutger Lievens Michel Van Brempt18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Eykens

  Er moet maar een partij over de streep stappen en veel zullen volgen, doen ze het niet, dan zullen ze de rekening gepresenteerd krijgen in 2019. De kiezers van VB worden allemaal gediscrimineerd en zullen dit niet blijven slikken.

 • Cliff Verhaegen

  Mei 2019 is niet meer veraf NVA, tis een waarschuwing want veranderd er niks rond het cordon dan zijn jullie mijn stem kwijt en geef ik die aan het VB uit principe!

 • josette Huybrechts

  Er zit maar één ding op, volgende verkiezingen massaal VL.B. stemmen, dan zal er pas iets veranderen!

 • Guy muis

  weg met het cordon! ook in antwerpen! waarom telt mijn stem niet en van zovele andere?

 • Lydia Appelmans

  Dus jullie stem heeft niets veranderd. Democratie bestaat niet in België ! De winnaars worden opzij gezet.