Vuurwerkdepot vlakbij politiebureau

PAPIERHANDEL WIL KLEINE HOEVEELHEDEN FEESTVUURWERK VERKOPEN

Ava hoopt in de toekomst behalve papier ook kleine hoeveelheden vuurwerk te verkopen.
Foto Lievens Ava hoopt in de toekomst behalve papier ook kleine hoeveelheden vuurwerk te verkopen.
Arts of Fireworks uit Brugge heeft een vergunning aangevraagd om in papierhandel Ava in de Kapiteintjesstraat vuurwerk op te slaan. De stad Aalst wacht een advies van de federale overheidsdienst Springstoffen en Feestvuurwerk af voor ze de vergunning wil verlenen, maar de opslag en verkoop van vuurwerk in dichtbewoond gebied roept wel vragen op.

Buurtbewoners van de Kapiteintjesstraat kregen een brief in de bus waarin staat dat Arts of Fireworks Events een vergunning heeft aanvraagd voor een opslagplaats van feestvuurwerk met een maximumcapaciteit van vier kilogram 'pyrotechnisch sas' in de Kapiteintjesstraat, waar verschillende retailzaken en het Politiehuis staan. Pyrotechnisch sas is het chemisch spul dat maakt dat vuurwerk explosief verbrandt.


Vier kilogram lijkt een kleine hoeveelheid, op de website www.brandwonden.be staat enige duiding. "De hoeveelheid vuurwerk die een particulier mag hebben, mag niet meer dan 500 gram pyrotechnisch sas bevatten. Het pyrotechnisch sas vertegenwoordigt ongeveer 1/6de van het brutogewicht van het vuurwerk. Een particulier mag dus maximaal ongeveer drie kilogram vuurwerk bezitten. Een handelaar mag trouwens nooit meer vuurwerk verkopen dan men mag bezitten. Voor grotere hoeveelheden is een opslagvergunning vereist. Als particulier kan men echter nooit dergelijke vergunning krijgen", staat er te lezen.

Springstoffen

Het is die vergunning die de Brugse producent nu aanvraagt. "Er is inderdaad een aanvraag binnen, maar omdat we zulke aanvragen bij de stad niet elke dag binnenkomen hebben we advies gevraagd bij de federale overheidsdienst Springstoffen en Feestvuurwerk", zegt Ann De Meersman van de dienst Leefmilieu. "We wachten nog op dat advies en kunnen op dit moment niet echt oordelen of het gevaarlijk is of niet."


Toevallig is er recent nog een andere aanvraag geweest. "De firma AVM Belgium heeft een vergunning aangevraagd om in de Lokerenveldstraat in een opslagplaats van minimaal 25 kilogram en maximaal 125 kilogram vuurwerk te bewaren", zegt De Meersman. "Dat dossier zit bij de deputatie van Oost-Vlaanderen die zal beslissen over de aanvraag."


Bij het bedrijf Arts Of Fireworks uit Brugge zegt men dat het om ongevaarlijk vuurwerk en heel kleine hoeveelheden gaat. "Die vier kilo zal daar verkocht worden en aangevuld wanneer het nodig is."


"Het soort vuurwerk dat wordt verkocht is ontploffingsvrij, sterretjes en vuurwerkfonteinen zoals je ze op bruiloften ziet. Niks om bang van te zijn dus", zegt de bedrijfsleider van Arts Of Fireworks.