VTI opent nieuwbouw

BOUWWERKEN OP CAMPUS VOOR IN TOTAAL ACHT MILJOEN EURO

De nieuwe afdeling werd zaterdag officieel geopend.
Foto Rutger Lievens De nieuwe afdeling werd zaterdag officieel geopend.
In het VTI in de Sint-Annalaan in Aalst zijn zaterdag de nieuwe mechanica-afdeling en het laslabo, een infrastructuur van 3.000 m² en bijna 3 miljoen euro, geopend. De school zet tegen september 2018 ook een nieuwe houtbewerkingsafdeling op haar campus. De bouwwerken zijn samen goed voor een investering van 8 miljoen euro.

Het VTI telt 1.500 leerlingen die een beroeps- of technische opleiding volgen en is een van de grootste technische scholen van de regio. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) stuurde haar kabinetschef zaterdag naar Aalst om de school te feliciteren met de realisatie. "Bijna 3.000 m² moderne schoolinfrastructuur, een nieuwe hightech-school met een vernieuwde mechanica-afdeling, inclusief een laslabo ten voordele van 1.500 leerlingen. De lange en sterke onderwijstraditie van het VTI in wetenschappen en techniek kan zo de komende decennia worden verdergezet. Het VTI is een voorbeeld voor andere scholen in Vlaanderen", sprak kabinetschef Raf Suys.


Het Vrij Technisch Instituut ontstond meer dan 100 jaar geleden en grenst vandaag de dag niet toevallig aan de gebouwen van de Sint-Jozefsparochie in de Meuleschettestraat. De school werd gebouwd op gronden die eigendom waren van de Sint-Jozefsparochie en van weldoeners uit de gegoede Aalsterse burgerij. Hoewel het gebouw pas helemaal klaar was in 1912, opende de school al op 16 oktober 1911 haar deuren voor 39 leerlingen en zeven leraars.

Klaar voor arbeidsmarkt

In augustus 2015 startte een nieuw hoofdstuk voor de school, toen de oude gebouwen werden gesloopt. Er werd gestart met de bouw van de nieuwe mechanica-afdeling. "In de nieuwbouw ging 880 m³ beton en 195 ton staal. In januari 2016 startte de bouw van het betonskelet van het nieuwe gebouw. We zetten het nieuwe gebouw blok M en renoveerden een ander deel van de school. De nieuwbouw die we nu in gebruik nemen voor de mechanica-afdeling heeft 2.400 m², het deel dat we renoveerden telt 500 m²", zegt Steven De Leenheer van VTI.


De school blijft echter bouwen. "Er volgt nog een bouwfase. Daarbij zullen we voor de houtbewerking een nieuw gebouw zetten. Dat gebouw zal naast blok M van de mechanica-afdeling komen en 2.100 m² tellen. De werken zullen klaar zijn in september 2018", zegt De Leenheer.


De overheid ziet het allemaal graag gebeuren, want technisch geschoolde leerlingen zijn gewild op de arbeidsmarkt. "Steeds meer jongeren, ook meisjes, kiezen in het secundair voor technische richtingen. Gelukkig maar, want één op drie vacatures bij de VDAB heeft betrekking op een beroep voor technisch geschoolde mensen. De arbeidsmarkt smeekt om technische profielen op alle niveaus", zegt Raf Suys.