Vrijwilligers Maria en Rosita voorbeeld voor hele provincie

Maria (links) en Rosita maken het leven aangenamer voor mensen die het niet breed hebben.
Foto Wannes Nimmegeers Maria (links) en Rosita maken het leven aangenamer voor mensen die het niet breed hebben.
Maria Van Mieghem uit Denderleeuw en Rosita Monsieur uit Aalst zijn verkozen tot 'Warmste Vrijwilliger van Oost-Vlaanderen'. Hun vrijwilligerswerk richt zich vooral tot mensen met een beperkt budget.

Maria Van Mieghem, de favoriet van het publiek, is vrijwilligster bij Samenlevingsopbouw en helpt onder meer mee met Tastoe, een initiatief waarbij mensen één keer per maand aan een laag tarief eten en een optreden aangeboden krijgen. Ze zet zich ook in voor Soep en Spelen, een initiatief tegen kinderarmoede waarbij ouders soep drinken en een warme babbel kunnen slaan terwijl de kinderen spelen, en ze is wekelijks actief bij De Wissel, een ruilwinkel voor baby- en kinderkledij.

Zonder subsidie

Rosita Monsieur kreeg de juryprijs en zet zich al 15 jaar in voor mensen in armoede met een vzw die ze zelf oprichtte: Arminaa. Rosita haalt met haar bestelwagen voedsel, meubels en kleding op. Via een besloten Facebookgroep zorgt ze er voor dat minstens 600 gezinnen in Aalst gezonde voeding hebben en bijleren. Ook voor trouwfeesten, communies en verjaardagen slooft Rosita zich uit. Het is dus niet voor niets dat een 60-tal kinderen haar Tante Titi noemen.


"Ik ben gelukkig, echt waar", zegt Rosita. "Dit had ik niet verwacht. Weet je dat het 7 jaar geleden is dat ik mij een avond heb vrijgenomen? Anders ben ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer voor Arminaa", zegt ze. Arminaa krijgt geen subsidies en moet alles zelf bekostigen. "We hebben net drie dagen lang pannenkoeken gebakken om geld op te halen om de verzekering van de vzw te betalen. 1.003 pannenkoeken. Nee, steun van de stad Aalst is er nooit geweest. Misschien schieten ze wakker. In 1 week tijd rijden we heel Vlaanderen af, gemiddeld 1.100 kilometer. We werken samen met 8 Carrefours, waar we spullen ophalen die net over datum zijn. Die delen we uit." (RLA/CVHN)