Voorgevel én twee derde Huis Gheeraerts mag niet afgebroken worden

De afbraakwerken in de Vaartstraat.
Rutger Lievens De afbraakwerken in de Vaartstraat.
Erfgoedliefhebbers hebben woensdag met verschrikking in de ogen gekeken naar de start van de afbraak van Huis Gheeraerts in de Vaartstraat. Ondanks de belofte van de stad dat het 19de eeuwse neoclassicistische herenhuis behouden zou blijven, haalde een graafmachine een deel van de achtergevel naar beneden. “Bij nazicht blijken er problemen met de fundering, maar twee derde van het gebouw en ook de gevel mogen niet worden afgebroken”, verduidelijkt schepen Caroline Verdoodt (N-VA).

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) liet woensdag de afbraakwerken stilleggen om veiligheidsredenen. Aalstenaars met een hart voor het stedelijk erfgoed schrokken om een andere reden: zou Huis Gheeraerts in zijn geheel niet bewaard blijven tijdens de ontwikkeling van de Carglass-site aan De Werf?

“Ook wij werden gealarmeerd door de afbraak die op dit ogenblik gebeurt aan huis Gheeraerts in de Vaartstraat. Naar verluidt was de afbraak van de linkerzijgevel reeds gepland, maar was er in februari dit jaar een wijziging in de bouwaanvraag waarin ook de afbraak van de oostelijke achtergevel werd gegund”, zegt de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon, voorvechter van het erfgoed in Aalst.

Bijkomende sloopvergunning in februari

“Dat enkel de voorgevel zou worden behouden - zoals woensdag gesteld in de pers - blijkt niet uit de bouwvergunning. Dit zou ook een flagrante schending zijn van de belofte die initieel door architectenbureau Stéphane Beel Architects werd gemaakt om dit neoclassicistisch herenhuis uit de negentiende eeuw integraal in het nieuwbouwproject te integreren. Wij vragen hiervoor nog bevestiging bij de stad Aalst. We kregen via verschillende kanalen reacties van bezorgde Aalstenaars en uiteraard stelt ook onze vereniging zich vragen bij de impact van een dergelijke afbraak op de stabiliteit van het gebouw”, zegt het VVAK.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening, brengt duidelijkheid. “In samenspraak met de bouwhistoricus van de stad werd op 25 februari een bijkomende vergunning afgeleverd voor Huis Gheeraerts. Het pand staat op de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed Vlaanderen”, zegt ze. “Aanleiding voor de wijziging van de oorspronkelijke vergunning afgeleverd op 3 juli 2017, is dat bij de aanvang van de werken gebleken is dat de oorspronkelijke funderingstechniek niet voldoende was om de volledige woning te behouden. De stad ging ter plaatse en kon dit enkel bevestigen.”

Twee derde

Twee derde van de woning wordt niet afgebroken. “Eerdere berichtgeving op sociale media en in de pers waarbij de volledige woning zou gesloopt worden en enkel de voorgevel behouden blijft, is niet correct. De voorgevel alsook ongeveer twee derde van het negentiende-eeuwse gebouw dient behouden te blijven met bijkomende strikte voorwaarden, die bepaald werden in onderling overleg met de bouwhistoricus van de stad”, zegt ze.

“Enkel de strikt noodzakelijke sloopwerken om net het behoud van het historische gebouw te kunnen garanderen, kunnen uitgevoerd worden. Na de uitvoering van de sloopwerken zal de oostelijke binnenzijgevel van de koetshal en het gesloopte deel van de achtergevel volledig worden herbouwd en hersteld in oorspronkelijke toestand”, legt de schepen uit.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.