Voka: “Dat politie de wegblokkade van de vakbonden gedoogt, kan niet”

Geert Moerman en Jan Van Gyseghem van Voka.
Rutger Lievens Geert Moerman en Jan Van Gyseghem van Voka.
Geert Moerman van werkgeversorganisatie Voka vindt het niet kunnen dat de politie van Aalst de wegblokkade in Erembodegem door vakbondsmilitanten gedoogde. “Wegen versperren kan niet volgens de wet en is bovendien gevaarlijk”, zegt hij.

“Volgens een bevraging die deze ochtend gehouden werd bij Oost-Vlaamse Voka-leden zegt 65 procent van de bedrijven dat geen enkele medewerker staakte in hun bedrijf. Minder dan 10 procent van de bedrijfsleiders geeft aan dat de staking echt is opgevolgd in hun bedrijf. Die percentages zijn vergelijkbaar met de algemene Vlaamse cijfers. Waar Oost-Vlaanderen negatief in uitblinkt is de hoeveelheid hinder die bedrijven ondervinden door de vakbondsacties. 31 procent van de Oost-Vlaamse ondernemingen geven aan dat de actievoerders de vrije toegang tot hun onderneming hinderden. Dat is dubbel zo veel in vergelijking met de algemene Vlaamse resultaten”, zegt Geert Moerman van Voka.

Kleine groep stakers, veel hinder

Geert Moerman zegt dat een kleine groep stakers veel hinder veroorzaakte. “Deze resultaten bevestigen wat wij op het terrein gezien hebben vandaag, namelijk kleine groepen stakers die onevenredig veel hinder veroorzaken.” Voka Oost-Vlaanderen had de burgemeesters vooraf gevraagd om de wegen vrij te houden maar op te veel plaatsen werd niet ingegrepen. “Wegen versperren kan niet volgens de wet en is bovendien gevaarlijk. Het bedrijventerrein van Erembodegem in Aalst werd geblokkeerd. In Oudenaarde heeft de burgemeester wel zijn taak ter harte genomen. De delegaties konden kort informatie geven, daarna werden de blokkades verplicht ontbonden”, zegt Geert Moerman.

“Proficiat aan de burgemeesters die het recht op werken doen respecteren hebben. Het gedoogbeleid dat anderen voeren is niet zoals de wet het voorschrijft en leidt tot onnodig gevaarlijke situaties”, luidt het bij Voka.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • pierre De Smet

    Stop met de vakbonden geld te geven , ze hebben tenslotte al lidgeld , ook de dotaties aan alle partijen die innen ook lidgeld , met dat geld kan je gerust de loonlast of afhoudingen wat verminderen .

  • Filip DeCock

    Het recht op werken is een totaal ander gegeven, dat heeft niets van doen met een staking.