Vijf open monumenten en twee gegidste wandelingen op Open Monumentendag in Aalst

Museum of the Moon in de Sint-Martinuskerk.
Rutger Lievens Museum of the Moon in de Sint-Martinuskerk.
Op zondag 9 september is het Open Monumentendag en in Aalst kan je dan vijf gebouwen bezoeken en twee gegidste wandelingen volgen. 2018 is het Europese jaar van het cultureel erfgoed. Daarom staat dit jaar het thema 'Europa in Erfgoed' centraal. De gebouwen zijn open van 10 tot 18 uur. Hier een overzicht van wat er te beleven valt in Aalst:

1. Sint-Martinuskerk Aalst, Priester Daensplein

De Sint-Martinuskerk is één van de bekendste monumenten in Aalst. De bouw van de huidige kerk startte rond 1480 en kan opgedeeld worden in vier grote fases. Na 180 jaar werd de bouw stopgezet en werd de kerk afgesloten met een bakstenen gevel. In de kerk zit er meer Europa verborgen dan je op het eerste zicht denkt. Wat allemaal precies, kan je ontdekken tijdens de gegidste rondleidingen. Doorlopend gidsbeurten in groepen van maximum 25 personen.

2. Huis de Gapaert, Molenstraat 45

Huis de Gapaert is een classicistisch herenhuis met een lange geschiedenis. Het pand is recent volledig gerestaureerd en kent een boeiende geschiedenis waar herbestemming en belangrijk deel van uitmaakt.

Doorlopend gidsbeurten in kleine groepjes.

Opgelet, omwille van de privacy van de bewoners gaat de rondleiding slechts in zeer beperkte mate binnen door.

3. Utopia, Utopia 1

Wat hebben Thomas More, Dirk Martens en Aalst met elkaar gemeen? Inderdaad, ze hebben alle drie een link met Utopia. Thomas More als auteur van het boek, Dirk Martens als de drukker ervan en Aalst omdat het nu ook zijn eigen Utopia heeft. Meteen is de link met Europa, het thema van Open Monumentendag, duidelijk. De plaats waar Utopia nu staat en het gebouw zelf, kennen een rijke geschiedenis. Kom die in een notendop te weten tijdens de gegidste rondleidingen op Open Monumentendag.

Doorlopend gidsbeurten in groepen van 20 personen.

4. Belfort en schepenhuis, Grote Markt

Het belfort en het schepenhuis zijn, net zoals 55 andere torens in België en Frankrijk, beschermd als UNESCO-werelderfgoed. Dit zorgt meteen voor de link

naar het thema 'Europa in erfgoed'. Belforttorens staan symbool voor de stedelijke macht, want hierin bewaarde men vroeger de stadskeuren waarin de rechten en de vrijheden van de stad bepaald stonden.

Het belfort is vrij toegankelijk. Een brochure met meer info is verkrijgbaar voor 2 EUR.

5. Manchestergebouw, Vaartstraat 6

Het gebouw dat hier staat, is wat er nog overblijft van de voormalige textielfabriek 'Filature du Canal'. De andere gebouwen hebben plaats gemaakt voor nieuwe overheidsgebouwen, waaronder het administratief centrum van de stad Aalst. Het gebouw is herbestemd tot kantoorruimte. Tijdens Open Monumentendag worden er enkele fragmenten getoond uit de documentaire 'Publiek Geheim' over Du Parc, het andere voormalige textielbedrijf uit Aalst.

6. Wandeling 'De bruggendraaier en andere kaaimannen'. Vertrek om 10.15 uur en om 14.15 uur. Vooraf inschrijven noodzakelijk via info@visit-aalst.be.

De Hertshage was eeuwenlang een gebied van drassige meersen tussen de Dender en de (Oude) Dendermondsesteenweg. De stad eindigde immers aan de Houtkaai, oorspronkelijk trouwens een stukje van de stadsgracht. Op het einde van de 19e eeuw urbaniseerde het stadsbestuur deze 'vage gronden' aan de ondertussen gekanaliseerde Dender.

Waar aan de linkeroever de Denderstraat abrupt eindigde, kwam een derde brug over de rivier. Zij ontsloot het nieuwe kwartier naar het spoorwegstation en de Dendermondse en Gentse steenweg toe. De bouwrijpe percelen langs de pas aangelegde straten werden aangekocht door ondernemende industriëlen en groothandelaars, die er een bedrijf startten of er hun oude, in de binnenstad gelegen 'nijverheidstichting' herlocaliseerden; brouwerij De Blieck, mouterij Hermans, hophandel De Smedt, glucoserie Le Clercq, bouwmaterialen Schelfhout, sargiënfabriek Roos-Geerinckx-De Naeyer, lintweverij Keppens, schoenveterfabriek Ringoir, textielmachinebouw Gilbos...

Wat blijft er nog over van de gebouwen die de pioniers hier meer dan 100 jaar geleden neerpootten?

7. Wandeling 'Industrieel erfgoed in Erembodegem'. Vertrek om 10 uur, 10.30 uur, 14 uur en 14.30 uur. Vooraf inschrijven noodzakelijk via info@visit-aalst.be.

De drie uur durende gegidste wandeling start in het centrum van Erembodegem. Er wordt stilgestaan bij het rijke industriële verleden van de grootste deelgemeente van Aalst. De tocht voert je onder de spoorweg en over het water. Je wandelt langs de Kapellekensbaan in de voetsporen van Ondinneke en ontdekt het verleden en het heden van de fabrieken (Schotte en Du Parc). Over het water ga je via De Gerstjens terug naar het centrum. Het wordt een avontuurlijke tocht waardoor aangepast schoeisel aangeraden is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.