Viaduct eerstvolgende project naar verkeersveiligheid

Schepen van Mobiliteit Dylan Casaer op de plaats van het ongeval.
Foto Tim Van Damme Schepen van Mobiliteit Dylan Casaer op de plaats van het ongeval.
Een afgescheiden fietspad, een volledige renovatie van het brugdek en vooral een verlaagde snelheid. Dat zijn de maatregelen die dienst Wegen en Verkeer en stad Aalst nemen om de verkeersveiligheid op het viaduct van de Heilig Hartlaan te verhogen.

De plannen liggen al geruime tijd op tafel en de werken werden reeds ingepland, maar toch viel er zondagavond opnieuw een verkeersslachtoffer. Het ongeval waarbij een 24-jarige fietser levensgevaarlijk gewond raakte, benadrukt de nood aan een veiligere infrastructuur.


Vanaf mei 2018 zal het erbarmelijke wegdek en de verroeste railing van het viaduct tussen het rondpunt Neuzeken en de Ledebaan onder handen worden genomen. Het bouwwerk dateert van de jaren 80 en ligt er verloederd bij. Zwaar vrachtverkeer veroorzaakte er de laatste jaren steeds meer spoorvorming en een slecht onderhoud aan de metalen omheining resulteerde in afgebladerde verf en roest.

Renovatie

"Meteen na de oplevering van de tunnel van de Siesegemlaan zal de brug worden gerenoveerd. Er komen gescheiden fietspaden en het wegdek en reling zullen flink worden opgeknapt. Daarnaast zal er aan de kant van het Neuzeken een speciale afslag voor zwaar transport worden voorzien. Op die manier wordt dat rondpunt deels ontlast", zegt schepen van Mobiliteit Dylan Casaer (SD&P). Ook een verhoogde middenberm zou tot de maatregelen kunnen behoren.


De fietsersbond pleit intussen voor een betere signalisatie en verlichting. Volgens de organisatie rijdt het verkeer er te snel, terwijl er iets verderop drastische wegenwerken aan de gang zijn. Ook heeft de bond bedenkingen bij de plaats van het ongeval van afgelopen zondag. De 24-jarige man uit Hofstade werd aangereden op een plaats waar geen straatverlichting meer staat. Hoe het intussen met het slachtoffer is gesteld, is niet duidelijk. (TVDN)