VB zwaait met kruisbeeld, N-VA 'vergeet' te groeten

EEDAFLEGGING EERSTE GEMEENTERAADSLID MET HOOFDDOEK LEVERT BEWOGEN ZITTING OP

De gesluierde Fatma Yildiz (Groen) legt de eed af.
Rutger Lievens De gesluierde Fatma Yildiz (Groen) legt de eed af.
VB'er Michel Van Brempt zette met veel bombarie een kruisbeeld op tafel, N-VA 'vergat' een welkomstwoord voor het eerste gemeenteraadslid met een hoofddoek Fatma Yildiz (Groen). Sp.a, dat in 2012 nog een moslima van haar kieslijst gooide omdat ze met een hoofddoek op de affiche stond, vroeg nu om Yildiz te beoordelen op haar werk en niet op haar uiterlijk. Ziedaar een greep uit een bewogen historische gemeenteraad gisterenavond.

Historisch momentje in de gemeenteraad van Aalst: voor het eerst stoot een vrouw met een hoofddoek door tot in het stadsbestuur. Die historische rol is weggelegd voor Fatma Yildiz, een alleenstaande mama van drie kinderen. Bij de eedaflegging brengt het nieuwe raadslid traditiegetrouw enkele supporters mee. Fatma bracht haar kinderen, haar buurman en haar neef mee. "Wij zijn hele goede buren", zegt de 67-jarige Oscar Rasschaert. "Fatma woont nu al twee jaar naast mij en we helpen mekaar waar het kan. Ik ben goed in klusjes, zij staat altijd klaar voor een babbeltje. Zeker sinds het overlijden van mijn vrouw is Fatma een steun voor mij. Die hele hoofddoekdiscussie is zo belachelijk. De mensen moeten kijken wie er onder die doek zit", zegt Oscar.


Kinderen Rana (9) en Mohammed (19) zijn trouwe fans van Fatma. "Ons mama heeft hier zo naar uitgekeken, ze wil dit al heel lang. We zijn gelukkig voor haar", zeggen Mohammed en Rana. "Ze zet zich al haar hele leven in voor de zwakkeren. Het is haar levensstijl, nu kan ze dat in de gemeenteraad doen", zeggen ze.


Michel Van Brempt van Vlaams Belang ging niet mee in de positiviteit op de publieksbanken. Hij haalde een kruisbeeld boven en zette het voor hem op tafel. "Vandaag verwelkomen we het eerste gemeenteraadslid met een hoofddoek, binnen twee decennia zullen we het laatste gemeenteraadslid zonder hoofddoek uitzwaaien. Socialisten, liberalen: ze hebben zo hard gevochten om alle religieuze symbolen te verwijderen, maar met de hoofddoek hebben ze geen probleem. Dag laïciteit, religie is terug. Dan mag een kruisbeeld ook wel", zei Van Brempt.


Sp.a gooide in 2012 nog een kandidaat met een hoofddoek van de lijst, maar daar was gisteren niks van te merken. "Fatma is een geëngageerde vrouw. We zullen haar beoordelen op haar werk, niet op haar kledij", zei Patrick De Smedt (sp.a). "In 2012 hadden we problemen met die bewuste kandidate, omdat ze uitspraken had gedaan die niet strookten met de maatschappijvisie van sp.a", verklaart Sam Van de Putte (sp.a) de bocht. Bij de andere socialisten van SD&P - de partij splitste na 2012 - was er ook geen kritiek op de komst van Yildiz. "Ze is verkozen, punt. Ze hoeft van niemand schouderklopjes te krijgen. We zullen haar beoordelen op haar inhoudelijk werk."

Michel Van Brempt (VB) nam zijn eigen religieus symbool mee.
Rutger Lievens Michel Van Brempt (VB) nam zijn eigen religieus symbool mee.

Historisch

Eddy Couckuyt van CD&V zette het historische moment in de verf. "Er was vroeger kritiek op arbeiders in de politiek, later op vrouwen. Priester Daens droeg een soutane in het parlement, u draagt een sluier. Voor ons is dat goed", zei Couckuyt. Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) zei dat het Fatma Yildiz vrijstaat om een hoofddoek te dragen en hij kijkt uit om met haar samen te werken. Opmerkelijk, in het rondje traditionele welkomstwoorden was er één partij die zweeg: N-VA. De partij bleef opvallend afzijdig in de hoofddoekdiscussie die VB op gang bracht. "Ik heb Fatma persoonlijk verwelkomd voor de gemeenteraad", vertelde fractieleider Kristof Devos (N-VA).


Fatma Yildiz deed na de eedaflegging een oproep. "De mensen uit Aalst hebben me gekozen en ik zal mij inzetten voor de mensen uit de stad. Ik vraag aan de gemeenteraadsleden die nu kritisch zijn: leer mij kennen zoals ik ben", aldus Yildiz.