Vandalen bekladden Sint-Annakerk met graffiti

Honderden euro’s aan kosten om muren weer schoon te maken

Pastoor Michel Bekaert wil de graffiti zo snel mogelijk van de kerkmuur verwijderen.
Koen Baten Pastoor Michel Bekaert wil de graffiti zo snel mogelijk van de kerkmuur verwijderen.
Vandalen hebben de Sint-Annakerk op de Oude Gentbaan in Aalst beklad met graffiti. In de nacht van 31 oktober op 1 november werden op verschillende muren, deuren en ramen boodschappen zoals ‘God is gay’ achtergelaten. “Hetzelfde symbool komt ook altijd terug in de graffiti. Misschien kan de politie hier wel een link leggen om de dader te vinden", zegt pastoor Michel Bekaert. 

Toen pastoor Michel Bekaert donderdagochtend rond 10 uur ‘s ochtends langs kwam in de kerk, merkte hij de vandalenstreken meteen op. “De graffiti op een van de deuren had ik onmiddellijk gezien. Pas later kwam ik er achter dat ook de muren aan de kant van Roklijk beklad werden”, vertelt de pastoor. Op zes verschillende plaatsen werd er graffiti achtergelaten op de kerkmuren. 

Op een van de borden aan de kerk werd 'God is gay' achtergelaten in graffiti.
Koen Baten Op een van de borden aan de kerk werd 'God is gay' achtergelaten in graffiti.

Pastoor Michel Bekaert betreurt de vandalenstreken. “Er wordt overal wel graffiti achtergelaten, maar een kerk is toch wel de laatste plaats waar je dit verwacht”, reageert Bekaert. “De kerk kreeg pas vorig jaar nieuwe deuren en we hebben er nu al kosten aan. Hopelijk kan de politie de vandalen snel vatten.”

Op dit moment is het niet duidelijk wie er achter het vandalisme zit. Er gingen stemmen op dat het om bezoekers van ‘Skalloween’ zou gaan. Het verkleedfeestje vindt al jaren plaats vlak bij de kerk. De organisatie distantieert zich van het vandalisme. “We keuren dit soort vandalenstreken absoluut niet goed. Wij organiseren Skalloween al negen jaar zonder grote problemen. Dat willen wij graag zo houden”, aldus Niels. “Wij hebben via onze sociale mediakanalen een oproep naar getuigen van deze onrespectvolle actie gedaan. Ook bij ons werden er beschadigingen aangebracht. Samen met de parochie zullen we er alles aan doen om de daders te vinden”, klinkt het.

Ook de deuren van een jaar oud werden bespoten met graffiti.
Koen Baten Ook de deuren van een jaar oud werden bespoten met graffiti.

De pastoor wil de graffiti zo snel mogelijk van de kerkmuren. “Ik heb al geïnformeerd en blijkbaar moeten de muren gezandstraald worden. Dat zal al snel enkele honderden euro’s kosten”, zegt pastoor Bekaert. “Toch maken we er zo snel mogelijk werk van, zodat de kerk weer in ere kan functioneren.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.