Vader en zoon schrijven '13, Geboden, de prequel' en Aalst heeft een hoofdrol

Willy en Steven Bogaerts met Veronik en Jurgen van restaurant Graaf Van Egmont.
Rutger Lievens Willy en Steven Bogaerts met Veronik en Jurgen van restaurant Graaf Van Egmont.
Ook fan van de tv-serie 13 Geboden op VTM? Thrillerauteurs Willy (69) en Steven (44) Bogaerts schreven een boek over wat voorafging aan de serie. Carnaval en de Aalsterse cafés krijgen een hoofdrol in de 'prequel' die op 27 oktober wordt voorgesteld in Standaard Boekhandel in de Nieuwstraat.

13 Geboden is een succes op televisie. "De nieuwe en zinderende VTM-misdaadserie '13 Geboden’ met een werkelijke topcast scoort met wekelijks meer dan een half miljoen rechtstreekse en een kwart miljoen uitgestelde kijkers bijzonder goed", zegt het schrijversduo. "Ze krijgt van de kijkers een hoge waardering van 4,7 op 5. Het marktaandeel bedraagt tussen de 30 en 35 procent, wat betekent dat één kijker op drie op de serie afstemt. Niet verwonderlijk als je weet dat de reeks vergeleken wordt met de beste series en in het UK de kijkers al wildenthousiast maakte, zodat de internationale belangstelling alsmaar gooit."

De cover van het boek.
Bogaerts De cover van het boek.

Aalst en Oostende

Bij zo'n serie hoort onvermijdelijk een spannend boek, vond uitgeverij Lannoo. Die sprak vader en zoon Bogaerts aan om een prequel te schrijven. "'13 Geboden’ (de prequel) is ons dertiende boek, van toeval gesproken", zegt Willy Bogaerts. "Het geeft nog meer inzicht in de leefwereld van de geliefde personages uit de serie, en dat zonder het plot van de serie te verraden of zonder te moeten steunen op de serie om het boek te begrijpen. Maar vooral worden de lezers samen met de hoofdpersonages van de reeks  ondergedompeld in een geruchtmakende en mysterieuze zaak waarin de speurders het onderste uit de kan moeten halen", zegt hij.

Het verhaal van de prequel gaat als volgt. Wanneer de mysterieuze Veronika Masser van haar fiets wordt gereden en overlijdt, ontvouwt zich tegelijk in Aalst en Oostende een geheimzinnig verleden. Een populaire politicus, een befaamde strafpleiter, een rijke projectontwikkelaar en een onderzoeksjournalist dreigen besmeurd te worden. Zal de uitgebluste inspecteur Peter Devriendt er door het oplossen van de zaak in slagen om de demonen uit zijn eigen verleden te verjagen?

Steven en Willy Bogaerts
Bogaerts Steven en Willy Bogaerts

Nog meer dan in de serie krijgt Aalst een hoofdrol. "In de serie worden cafés en plaatsen niet bij naam genoemd. In ons boek wel. Café De Beiaard bijvoorbeeld, of het stamcafé van de politie - in ons boek dan - De Graaf Van Egmont", zegt Steven. "Om het boek te kunnen schrijven moesten we Aalst wat beter leren kennen. We zijn hier een paar keer de sfeer komen opsnuiven. Aalst is een dorp, de mensen kennen mekaar hier. Een beetje zoals Leuven, maar zonder studenten. We voelden ons meteen thuis", zegt Steven Bogaerts.

Happening

In de Standaard Boekhandels van Aalst, Leuven en Oostende worden er happenings rond het boek ’13 Geboden’ georganiseerd. Met een hapje en een drankje, uiteraard. Maar vooral krijgt daar iedere koper van ’13 Geboden’ er gratis een recent misdaadboek van Willy en Steven Bogaerts bij (waarde 18,95 euro). De voorstelling van het boek in Aalst vindt plaats op zaterdag 27 oktober vanaf 10.30 uur in Standaard Boekhandel.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.