Tijd voor een carnavalsmuseum

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN AALST

Al meer dan tien jaar schreeuwt carnaval om een evenementenhal voor haar prinsenverkiezing. Of het dit jaar in een tent op de Keizershallen zal plaatsvinden of toch in de Flora, is niet zeker. De zaal op de Tragel zit echter wel in de pijplijn en wordt binnen twee jaar verwacht. De bouw van een carnavalsmuseum én ruimere carnavalswerkhallen lijken dé uitdaging te worden.

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) ziet een carnavalsmuseum alvast zitten. "Carnaval is een uniek volksfeest en N-VA Aalst wil er alles aan doen om de authenticiteit van Aalst carnaval te bewaren", antwoordt hij op de vraag hoe hij de toekomst van carnaval ziet evolueren. "Een verdere professionele omkadering van de organisatie aangewezen, maar heel duidelijk met behoud van het Feestcomité als adviesraad. Dirk Verleysen als voorzitter levert hier trouwens heel verbindend en dus positief werk. Carnaval moet ook in de meest veilige omstandigheden kunnen plaatsgrijpen. Ook dit thema vergt de laatste jaren meer en meer aandacht. Niet alleen omdat ik dat als burgemeester zelf wil, maar gewoon omdat het nodig is. N-VA zet dus doelbewust in op een authentieke en veilige carnaval. Een echt interactief carnavalsmuseum behoort zeker tot de mogelijkheden en verdient alle steun. Als we iets doen, doen we het goed. Zie naar Utopia. En dat zal met het carnavalsmuseum niet anders zijn. We leggen de lat hoog voor Aalst en voor onszelf."

Coalitiepartner CD&V is het daarmee eens. "Wij zijn voorstander van een museum dichtbij de huidige carnavalshallen", zegt schepen van Feest Ilse Uyttersprot (CD&V).

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) lanceerde ooit het idee van een carnavalmuseum in De Pupillen, maar daar komt hij toch wat op terug. "Wij zijn voorstander van ren carnavalsmuseum aan de carnavalswerkhallen. Bovendien dringt een optimalisatie van de cafetaria met een multifunctionele zaal waar onder andere eetfestijnen kunnen plaatsvinden zich op. Daarnaast willen we een uitbreiding van de werkhallen zeker bekijken", zegt De Gucht.

Belachelijk

Vlaams Belang gaat vol voor een uitbreiding van de carnavalshallen én een carnavalsmuseum. "Er is te weinig plaats in de carnavalshallen, dat weet iedereen. Een uitbreiding van de hallen stond jaren geleden in het masterplan voor die omgeving, gemaakt door een duur studiebureau, maar er is nog niks van in huis gekomen", zegt Michel Van Brempt. "En dat een stad als Aalst geen carnavalsmuseum heeft, daar zijn eigenlijk geen woorden voor. Belachelijk. Ik opperde al dat een carnavalsmuseum in de Pupillen niet zou misstaan, maar De Pupillen-site zal verkocht worden aan vastgoedontwikkelaars. De stad heeft geld nodig."

Bij sp.a willen ze Aalst voor toeristen op de kaart zetten als carnavalsstad. "Over hoe we de carnavalsbeleving in Aalst organiseren tijdens Vastelauved maar ook buiten die periode wil sp.a blijven overleggen met 'Carnavalist tot in de Kist' en de vertegenwoordigers van de losse groepen", zegt lijsttrekker Sam Van de Putte (sp.a). "Een uitbreiding van de huidige carnavalswerkhallen is voor ons zeker een optie. We moeten ervoor zorgen dat alle carnavalsgroepen op een veilige manier aan hun praalwagen kunnen bouwen. Een belevingsmuseum waar toeristen kunnen kennismaken met carnaval zien we dan ook liefst op diezelfde site", zegt Sam. (RLA)

Een beeld uit de knappe carnavalsstoet van februari dit jaar.
BELGA Een beeld uit de knappe carnavalsstoet van februari dit jaar.
Dimitri De Brandt van De Lodderoeigen in de werkhallen waar de ruimte momenteel erg krap is.
Rutger Lievens Dimitri De Brandt van De Lodderoeigen in de werkhallen waar de ruimte momenteel erg krap is.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.