Tien jaar Cirk! (Of hoe 5 acts er 110 werden)

Circusfestival heeft alle redenen om er extra feestelijke editie van te maken

Tien jaar Cirk! Tien jaar waarin het kleine — maar fijne — circusfestival uitgroeide tot een evenement dat internationaal weerklank krijgt. Een evenement dat ooit begon met een 5-tal acts, en er komend weekend 110 aanbiedt op 18 locaties.
Museum of the Moon in de Sint-Martinuskerk.
Rutger Lievens Museum of the Moon in de Sint-Martinuskerk.
De voorbereidingen in de sportzaal van het Atheneum zijn volop bezig. Voor Cirk! wordt daar een belfort in karton gebouwd.
Rutger Lievens De voorbereidingen in de sportzaal van het Atheneum zijn volop bezig. Voor Cirk! wordt daar een belfort in karton gebouwd.

Het was toenmalig schepen van Cultuur Dylan Casaer (Lijst A) die Cirk! samen met zijn medewerkers van Vrije Tijd en Cultuur in 2009 boven de doopvont hield. "Cirk! begon destijds met enkele acts, maar behoort vandaag tot de absolute top", zegt Casaers opvolgster Ilse Uyttersprot (CD&V). "Niet alleen bezoekers genieten van de aangename familiale sfeer, ook artiesten beschouwen Cirk! als de ideale afsluiter van de zomer."

"110 acts op 18 locaties in de stad", vult burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) aan. Hij bleek alvast danig onder de indruk te zijn van 'Museum Of The Moon' in de Sint-Martinuskerk — een schitterende namaakmaan. "Geweldig. Hier kan ik echt van genieten!"

Een beeld van Cirk! in 2009 — toen nog een pak bescheidener dan nu.
Rutger Lievens Een beeld van Cirk! in 2009 — toen nog een pak bescheidener dan nu.

"Tegenwoordig komen programmatoren uit heel Europa naar de artiesten van Cirk! kijken", zegt Kathleen Keymeulen, drijvende kracht sinds het begin. "We mogen ons stilaan vergelijken met Miramiro en het Hasseltse Theater op de Markt.

Sint-Jozefskerk

Cirk! is ook de ideale gelegenheid om nieuwe locaties in de stad te (her)ontdekken. "Opvallende plaatsen zijn dit jaar de Sint-Martinus- en Sint-Jozefskerk", klinkt het. "De Sint-Martinuskerk wordt de tijdelijke thuis van een gigantische maan, die je trouwens tot Open Monumentendag in september kan bewonderen. Onder de verlichte maan vindt ook een dansvoorstelling plaats. En in de Sint-Jozefskerk wordt er deze keer niet met hosties, maar met plastic voorwerpen gejongleerd."

Soiree Jubilee

"Op zaterdag staat er traditiegetrouw een stevig feestje in de Pupillen op het programma", geven de organisatoren nog mee. "Dit jaar brengen de dames van Guapa Creations paaldansbattles en popcornmachines mee. 's Nachts is er MC Jordy, met aanstekelijke vibes en een bonte muziekmix van oldies en hits. Zondagavond gaan we er letterlijk uit met een knal. Om 22 uur is er dan een groot spektakel met veel knallen."

Ondertussen is de voorbereiding van Cirk! volop bezig. In de sportzaal van het Atheneum wordt een kartonnen belfort gebouwd, en iedereen is welkom om een handje te komen helpen. Woensdagavond is er een bouwsessie. Het bedrijf VPK sponsort 1.300 kartonnen dozen, waarmee een toren van 28 meter hoog gebouwd zal worden.

Cirk! vindt plaats op 24, 25 en 26 augustus. Meer informatie op www.cirkaalst.be.

Stefaan De Winter roept in dit filmpje op om allemaal te komen helpen met de bouw van de kartonnen belforttoren:

Het stadsbestuur bij de persconferentie van Cirk Aalst:

Werken aan de kartonnen belforttoren.
Rutger Lievens Werken aan de kartonnen belforttoren.
Werken aan de kartonnen belforttoren.
Rutger Lievens Werken aan de kartonnen belforttoren.
Werken aan de kartonnen belforttoren.
Rutger Lievens Werken aan de kartonnen belforttoren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.