Stedelijke sportterreinen worden rookvrij: “Roken en sporten passen niet bij elkaar”

Een beeld van Superstar Op Wielen op sportcomplex Osbroek.
Foto Rutger Lievens Een beeld van Superstar Op Wielen op sportcomplex Osbroek.
De stad Aalst vraagt om niet meer te roken aan en op stedelijke sportterreinen. De stad zal het charter van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving ondertekenen en engageert zich alvast om alle lokale sportterreinen rookvrij te maken. Dat vernam gemeenteraadslid Karolien Devos (N-VA) na vragen aan de bevoegde schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA) en schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V).

“Roken en sporten passen niet bij elkaar”, zegt Karolien Devos (N-VA). “Ik ben blij dat het stadsbestuur een krachtig signaal geeft tegen deze dodelijke verslaving. Hoe minder er gerookt wordt in Aalst, hoe beter. Onder leiding van de bevoegde schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA) neemt de stad Aalst al heel wat maatregelen tegen roken. Zo ondersteunt de stad onder meer theaterstukken rond tabakspreventie, een wedstrijd rookvrije klassen, acties in het kader van Wereld Anti-Tabak Dag en rookstopcursussen. Dat is ook nodig, want nog elke week worden er minderjarigen verslaafd aan roken”, zegt Karolien.

Designed to kill

Dat de stad het charter van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving ondertekent en zich engageert om alle lokale sportterreinen rookvrij te maken, daar is Devos heel blij mee. “Goed nieuws”, vindt Karolien. “Kinderen kopiëren gedrag van ouders, maar ook van trainers of sporters. Als kinderen volwassenen zien roken, dan krijgen ze het idee dat roken normaal of zelfs aangenaam is. In realiteit is het een massamoordenaar ‘designed to kill’ met een grote maatschappelijke kost’.”

Rookvrije sportterreinen zijn een positieve manier om rokers bewust te maken van hun rookgedrag en de effecten op sportende jongeren. “Ik denk dat deze ingreep ook veel steun krijgt bij rokers”, zegt schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA). “Uit een recente rookgedragsenquête van de Stichting Tegen Kanker blijkt dat 74 procent van de rokers hoopt dat de eigen kinderen niet gaan roken.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cecarine De Smet

    Super!! Ferm goed idee!!