Stad strijdt tegen leegstand winkelpanden met actie ‘Win je winkel’

Leegstand in de Kattestraat.
Rutger Lievens Leegstand in de Kattestraat.
De stad Aalst organiseert van 15 mei tot 30 juni de wedstrijd ‘Win je winkelpand in Aalst’. “Met deze actie wil de stad een creatief handels- of horecaconcept belonen door maar liefst 5 maanden een winkelpand ter beschikking te stellen (van 1 september 2019 tot en met 31 januari 2019)”, zegt schepen Katrien Beulens (CD&V). De stad wil zo de leegstand in de winkelstraten aanpakken.

Welk pand er ter beschikking wordt gesteld, zal definitief bepaald worden op 1 juli. “Feit is zeker dat het eentje in de Pieter Van Aelst galerij zal zijn. De winnaar moet in deze periode dan geen huurprijs betalen, maar er zal wel een vergoeding gevraagd worden voor de algemene kosten en verbruik van water en elektriciteit”, zegt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V).

Aalsterse ondernemers

Iedereen die dus een eigen handels-of horecazaak wil starten, kan deelnemen, met uitzondering van winkelbedrijven met meerdere filialen. Ondernemers uit Aalst met een bestaande zaak kunnen wel deelnemen als het gaat om een nieuw concept en als de huidige zaak blijft bestaan.

“Met deze actie willen we starters dat extra duwtje in de rug geven, want door het ter beschikking stellen van een pand kunnen we personen misschien over de streep trekken om hun concept in te dienen. Ik ben alvast benieuwd wat er uit de bus zal komen. Iedereen die indient, hopen we in de toekomst naar ondernemen in onze stad toe te leiden”, zegt zo. En zo hoopt ze dat ook de andere lege panden worden ingevuld.

Vijf finalisten

De jury (vertegenwoordigd door de stad Aalst, winkelgalerij Pieter van Aelst, District A, Unizo en de Provincie Oost-Vlaanderen) zal iedere inschrijving beoordelen op vlak van originaliteit en creativiteit en een goed uitgewerkt businessplan. Na controle van de inschrijvingen zullen maximaal vijf finalisten aangeduid worden. Deze dienen op 23 juli hun voorstel en businessplan aan de jury toe te lichten.

Ook Unizo is dit idee zeer genegen en doet er nog een schepje bovenop. Voorzitter Freek Van Neck: “De winnaar ontvangt van ons een gratis deelname aan één van de korte trajecten van de lerende netwerken van UNIZO ‘OndernemersForum’. In deze trajecten staan leren van elkaar en netwerken centraal. De winnaar kan een traject ter waarde van 360 euro kiezen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis Van Roey

    ze gaan nog veel winkelpanden dienen te ondersteunen met het online gedoe.