Snorren brengen hulde aan Roland

CLUB TREKT IN OKTOBER VOOR HET EERST NAAR WK ZONDER GELIEFD LID

De leden van de Antwerpse Snorrenclub met de echtgenote van Roland.
Rutger Lievens De leden van de Antwerpse Snorrenclub met de echtgenote van Roland.
De mooiste snorren van het land verzamelden zaterdag in café De Scheepvaart in Aalst om hulde te brengen aan de verongelukte Roland Van Den Bremt. Begin oktober trekt de snorrenclub naar het wereldkampioenschap voor de mooiste gezichtsbeharing in Leogang in Oostenrijk. Voor het eerst zonder hun ster Roland.

Roland Van Den Bremt was lid van de Antwerpse Snorrenclub, de oudste van het land. Voor Viviane Van Der Poorten, de echtgenote van Roland, was het een emotioneel moment om de collega-snorren van haar man terug te zien. "Maar het is ook zwaar. De snorrenclub was zijn stokpaardje, hij was er altijd en overal bij als ze ergens naartoe gingen. Dat ze hier nu samenzijn om hun delegatie voor het WK voor de mooiste snor voor te stellen en daarvoor speciaal naar Aalst komen om te tonen dat ze Roland niet vergeten zijn, dat doet deugd. Maar het is ook moeilijk want we missen hem enorm", zegt Viviane. "Roland wou dat zijn snor altijd tiptop in orde zat. Hij was enorm ijdel. Al is het ook niet zo dat hij uren in de badkamer voor de spiegel stond. Roland was kapper, dus dat ging vlot. Als het regende dan was hij wel ongelukkig, want dan zakte zijn snor. Dan moest ik naast hem lopen en een paraplu boven zijn hoofd houden", zegt ze.


Normaal gezien was hij erbij geweest in Leogang, op het WK in oktober. Om de twee jaar wordt zo'n wereldkampioenschap georganiseerd.

Roland Van Den Bremt overleed eind februari.
Rutger Lievens Roland Van Den Bremt overleed eind februari.

Ster van snorrenclub

"Roland was altijd heel hevig als het over dat wereldkampioenschap ging. Niet zozeer omdat hij wou winnen, maar hij hield van de show die errond hing. Met zijn stervormige baard en snor was hij ook de ster van onze snorrenclub", zegt Ronnie Vermeulen, voorzitter van de Antwerpse Snorrenclub. "Met zijn typische moppen bracht hij altijd sfeer op zo'n WK. In het begin verstonden we zijn Aalsters accent - het was meer dan een accent, zeg maar dialect - niet zo goed, maar met de tijd verbeterde dat. Hij is er altijd bij geweest op het WK snorren, het zal de eerste keer zijn zonder onze Roland", zegt Ronnie Vermeulen. Ronny Cosemans, de mooiste snor van Geraardsbergen, was samen met Roland de enige van de Denderstreek bij de Antwerpse Snorrenclub. "Roland zette zijn beste prestatie neer in Anchorage in Alaska in 2009. Daar haalde hij zilver in de categorie 'vrije stijl kin- en bakkebaarden'", zegt Ronny. "Wat hij geweldig zou gevonden hebben: in Leogang gaan we ook onze kandidatuur stellen om het WK snorren te organiseren. In 2019 willen we het WK voor het eerst naar Antwerpen halen", voegt de voorzitter eraan toe.

Moppenboekjes

Roland was een fervent verzamelaar van moppen en had al vier moppenboekjes samengesteld. Hij was bezig aan een vijfde moppenboek, dat nog niet gepubliceerd raakte. Viviane bracht de moppenverzameling van haar man mee naar café De Scheepvaart. "De snorrenclub heeft aangegeven dat ze het vijfde boekje willen uitgeven. Publicatiestof genoeg, hij had al 200 bladzijden vol mopjes. Die moppenboekjes waren typisch voor Roland, hij wou altijd plezier maken", zegt Viviane.