Snelste dier ter wereld voelt zich thuis in... Aalst: stad verwelkomt in 10 jaar tijd 40 baby-slechtvalken

Slechtvalkjongen in de silo van Tereos in Aalst.
Katrien Buysse Slechtvalkjongen in de silo van Tereos in Aalst.
Ze kunnen duikvluchten maken aan een snelheid van 300 kilometer per uur en voelen zich helemaal top in Aalst; we hebben het natuurlijk over de slechtvalken. Dit jaar zijn er twee jongen geboren op de silo van Tereos. De voorbije tien jaar werden er zo 40 nieuwe slechtvalken geboren op de Sint-Jozefskerk en Tereos.

“Er broeden dit jaar voor de tiende keer slechtvalken in het centrum van Aalst”, zegt Rik De Baere van Natuurpunt. “2017 was het recordjaar met 4 jongen op Tereos en op de Sint-Jozefskerk. Met de twee keer twee oudervogels erbij leefden er die zomer dus maar liefst twaalf slechtvalken in Aalst centrum. In totaal ‘produceerde’ Aalst zo al 40 valken in tien jaar tijd.”

Dit jaar zijn er twee jonge valkjes. “Natuurpunt kon vorige week, samen met een erkend vogelringer terug de slechtvalken ringen op de hoge silo bij Tereos in Aalst centrum. Ze kregen naast een aluminiumring met een codenummer, ook een zwart- gele kleurring rond de poot. Het mannetje gaat als X1 door het leven, het vrouwtje vliegt rond als X3. Binnen enkele weken vliegen de jonge valken uit en de opvallende ring is dan met een goede verrekijker vanop afstand af te lezen.”

Uitgestorven

Twintig jaar geleden was de slechtvalk volledig uitgestorven in onze contreien. “Het is een opmerkelijke terugkeer van een vogelsoort die twintig jaar geleden nog volledig uitgestorven was in ons land. De slechtvalk heeft zich snel aangepast aan de verbeterde situatie: minder gebruik van giftige pesticiden en veilige nestgelegenheid en voldoende voedsel (verwilderde duiven) in de stedelijke omgeving. Ze leven vooral van andere vogels die ze grijpen in duikvluchten tot 300 km per uur. De prachtige slechtvalk is daardoor het snelste dier ter wereld.”

Op zaterdag 1 juni kan je samen met Natuurpunt ‘Loeren nor den toeren’ tussen 10 en 12 uur vanop het Esplanadeplein in Aalst. Met sterke telescopen wordt naar de slechtvalken gekeken.

Katrien BuysseReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.