Schotte-sportcomplex klaar in 2015

SCHEPEN UYTTERSPROT (CD&V) VERWACHT BOUWVERGUNNING VOOR DE ZOMER

repro Rutger Lievens
Architectenbureau Abetec heeft simulatiebeelden van hoe de Schotte-site er in de toekomst zal uitzien. Aan de Kapellekensbaan tussen Aalst en Erembodegem verrijst het komende jaar een gebouw met een vloeroppervlakte van 10.664 vierkante meter. Er komt een groot gebouw met vier sportzalen en een cafetaria op de eerste verdieping. Het complex moet in 2015 klaar zijn.

In 2015 start het tweede leven van de voormalige leerlooierij Schotte. Het terrein stond bekend als een verlaten industriële site waar vooral landlopers en drugsverslaafden verbleven, en overdag koppels hun trouwfoto's lieten schieten. De groep Abetec, Cordeel en Imtech hebben het winnende ontwerp gemaakt van het Schotte-sportcomplex. Wat ze ervan maken is te bekijken op www.abetec.be.


"De opbouw van het grondplan wordt opgevat als een centrale functionele kern waarin de algemene ondersteunende functies zijn ondergebracht, zoals inkom, sanitair, kleedkamers en cafetaria en waarrond zich de verschillende sportzalen bevinden. Deze opbouw zorgt voor een rationeel ruimtegebruik en een minimum aan nodeloze gangen en loopwegen", zegt Abelec over het ontwerp. "Links van de inkom komen een buitentrap en een lift die de ontsluiting van het horecagedeelte garanderen op de eerste verdieping. De cafetaria vormt de centrale spil van waaruit enerzijds de activiteiten in de sportzalen te zien zijn en anderzijds de groene omgeving."


Volgens Ilse Uyttersprot (CD&V), schepen van Sport, komt het er nu op aan om snel de bouwvergunning binnen te halen. "Er moet een afwijking gevraagd worden aan de brandweer. Dat is normaal voor zo'n groot gebouw en heeft te maken met het feit dat je niet met een sprinklersysteem kan werken door de omvang. Die afwijkingen worden in 100 procent van de gevallen gegeven. De bouwvergunning zou voor de zomer moeten afgeleverd zijn, waarna de bouw kan starten. Je moet toch rekenen dat die bouwwerken een jaar zullen duren", zegt Uyttersprot.

repro Rutger Lievens

Kostenplaatje

Er hangt wel een serieus kostenplaatje aan vast: 30 jaar lang zal er 1,2 miljoen euro moeten betaald worden. 300.000 euro daarvan wordt gedragen door de Vlaamse overheid, de rest is voor de stad Aalst. "Deze investering is broodnodig in Aalst", zegt Uyttersprot. "Er is een enorm tekort aan sportinfrastructuur en de klachten van de clubs zijn terecht. De bevolking veroudert ook en het is belangrijk dat die mensen in beweging kunnen blijven. De sportinfrastructuur op Schotte komt aan die nood tegemoet."

repro Rutger Lievens