Schepen noemt petitie tegen vallende bladeren absurd: “Ik kan er toch ook niet aan doen dat het herfst is?”

Emmy en haar man Barry ruimen de bladeren op voor hun deur.
Rutger Lievens Emmy en haar man Barry ruimen de bladeren op voor hun deur.
Schepen Ann Van de Steen (Lijst A) vindt dat met een petitie tegen vallende bladeren in de Louis Callebautstraat in Nieuwerkerken het toppunt van absurditeit nu wel bereikt is. 42 buurtbewoners hebben er een petitie getekend en vragen dat er iets gedaan wordt aan de vele bladeren die in de voortuintjes vallen. “Het is herfst, daar kan ik toch niks aan veranderen?”, zegt schepen Van de Steen.

Ann Van de Steen is bevoegd voor groenonderhoud in Aalst. “In de laatste 12 jaar heb ik als schepen al heel wat meegemaakt, maar dit is toch het hoogtepunt. Absurd gewoon. Men klaagt nu ook al over bladeren die van de bomen vallen. Dat is gewoon de natuur en het is herfst. Wat kan een stad daar nu aan doen?”, zegt ze.

Van de Steen is alleszins niet van plan om de bomen te kappen. “De toon van de petitie is: weg met de bomen in de straat. Ik beloof nu al dat er geen enkele boom zal verdwijnen, toch niet zolang ik schepen ben. Bomen horen thuis in een bos, zeggen de buurtbewoners, maar dat is niet zo. Bomen horen ook thuis in een stad. Bij een hittegolf ben je blij dat er bomen in je straat staan. Ze brengen verkoeling en zuurstof”, zegt Van de Steen.

Al is ze wel bereid om iets te doen voor senioren die eventueel hinder ondervinden. “Als er uitstekende wortels zijn, wil ik dat zeker bekijken. Als er senioren zijn die problemen ondervinden door de bladeren, kunnen we dat oplossen”, zegt ze.

Emmy en haar man Barry ruimen de bladeren op voor hun deur.
Rutger Lievens Emmy en haar man Barry ruimen de bladeren op voor hun deur.

De initiatiefnemers van de petitie antwoorden dat het net dat is wat ze willen. “De schepen heeft het niet goed begrepen, wij willen in se die bomen niet weg”, zegt Emmy Vertongen (70), die samen met haar buurvrouw de petitie is opgestart. “De verkaveling hier is gezet in de jaren 70 en de meeste bewoners zijn nu in de 70 en sommigen in de 80. Ze houden van een propere straat, maar ze zijn niet allemaal meer in staat om de bladeren voor hun deur op te ruimen. Wortels van de bomen hebben in het verleden al eens een riolering geblokkeerd. Bladeren raken in de dakgoot, haal dat daar maar eens uit op onze leeftijd” zegt Emmy.

De ondertekenaars van de petitie hebben volgens Emmy niets tegen groen. “Wij houden van groen, we hebben allemaal bomen in onze tuin hier. De bomen aan de straatkant zijn geplant door de stad en de buurt heeft daar niet om gevraagd. Iedereen hier moet dagelijks bladeren opruimen, met verschillende kruiwagens vol naar de bladkorven. Het is een hele opdracht voor iedereen en zeker voor mensen op leeftijd”, zegt ze. “Dus vragen we dat gedurende deze periode de stad zeker één keer per maand de straat komt opruimen.”

Emmy en haar man Barry ruimen de bladeren op voor hun deur.
Rutger Lievens Emmy en haar man Barry ruimen de bladeren op voor hun deur.154 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rene Nowak

  Klagende mensen, kom eens kijken in Eisden Maasmechelen, honderdtal prachtige loofbomen van meer dan 10 meter met hun mooie herfstkleuren... en niemand die over de vallende bladeren klaagt. Belachelijk met jullie petitie.

 • Brigitte Vandekerckhove

  Jullie hebben toch tijd, je kan er elke dag een uur voor uittrekken of laat het doen, oude zeuren of verhuis als jullie huis onderhouden niet meer lukt. De generatie die veel te vroeg op pensioen is gegaan.

 • Sylvia Van geel

  't is erg gesteld met de mensheid!

 • Jan De Bondt

  Ze hebben een boom in hun achtertuin... dan liggen er ook daar bladeren toch?! Altijd dezelfde generatie dat klaagt. Er zijn oplossingen: laat kids (veilig) de bladeren opruimen vr een klein centje. Net zoals er soms een gras wordt afgedaan

 • Filiep Lapeire

  De gemeente moet de bladeren op de weg en het voetpad ruimen, de bladeren die in de voortuintjes en dakgoten waaien zijn de taak van de bewoners. Wanneer de bewoners hun eigendom niet meer kunnen onderhouden is de gemeente daar niet verantwoordelijk voor. Wanneer je oud word en niet meer in staat bent om uw woning te onderhouden moet je zelf beslissingen nemen.