Schepen Dylan Casaer (Lijst A) wil drones inzetten tegen straatraces

Politie heeft fenomeen in kaart gebracht

De Volkswagen is elf jaar oud en de eigenaar zal waarschijnlijk heel weinig geld terug zien
Koen Baten De Volkswagen is elf jaar oud en de eigenaar zal waarschijnlijk heel weinig geld terug zien
Het stadsbestuur en de politie van Aalst zitten vandaag samen om te bekijken hoe de straatraces in de stad kunnen worden aangepakt. Vorige donderdag was er nog een zwaar verkeersongeval in de Moorselbaan dat vermoedelijk veroorzaakt werd door een straatrace. Schepen van Mobiliteit Dylan Casaer (Lijst A) stelt voor om drones in te zetten.

Schepen Casaer zal vandaag enkele voorstellen op tafel leggen om straatraces aan te pakken. "Het zware verkeersongeval dat in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond in de Moorselbaan is waarschijnlijk gelinkt met een straatrace. Ook in de buurt van het Vredeplein zijn er aanhoudende klachten van de buren over nachtelijke straatraces", zegt Casaer. Er ciculeert zelfs een petitie om die straatraces aan het Vredeplein een halt toe te roepen.

"Dit fenomeen is op zich niet nieuw", zegt Dylan Casaer (Lijst A). "De kick van de illegaliteit en snelheid is blijkbaar aanlokkelijk. Nieuw is wel dat de straatraces plaatsvinden in dichtbevolkt gebied waardoor ook omwonenden en andere weggebruikers gevaar lopen", zegt hij. "Als parlementslid werkte ik in de periode 2004-2007 erg actief op straatraces en verkreeg van de toenmalige ministers van Justitie en Binnenlandse zaken dat ze hiervoor een landelijke aanpak uitwerkten."

Drones

De schepen van Mobiliteit doet vandaag enkele voorstellen om het probleem aan te pakken. "Er is bijkomende inzet nodig van mobiele camera's en drones om straatracers op te sporen en in te rekenen. Drones werden met succes ingezet tegen straatracers in Lommel", zegt hij. "Met het parket moeten sluitende afspraken worden gemaakt zodat gevatte straatracers hun rijbewijs onmiddellijk wordt ingetrokken. Hun auto, blijkbaar hun favoriete wapen, moet in beslag genomen worden. Op het schepencollege is er morgen een overleg gepland met de politie, ik zal dit actieplan overmaken in de hoop deze plaag te bestrijden."

Burgers mogen foto's aan politie bezorgen

Op vraag van burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)  heeft de lokale politie de afgelopen maanden het fenomeen in kaart gebracht. "Na de inventarisatie, waarbij intussen ook alle nummerplaten van de te viseren wagens in kaart zijn gebracht, volgt nu de noodzakelijke actie", zegt D'Haese. "In de praktijk blijkt het vaak te gaan om dezelfde bestuurders die hinder veroorzaken. Ik zal niet tolereren dat zij buurten terroriseren of de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengen."

D'Haese roept de Aalstenaars op om foto's te maken van de voertuigen als er zich een straatrace voordoet. Die foto's bezorg je dan aan de politie. "De gecoördineerde aanpak zal onder meer bestaan uit het voorrijden van een voertuig voor een technische controle (tuningwetgeving), verscherpte snelheidscontroles en GAS-boetes voor lawaaihinder", zegt de burgemeester. "Daarnaast komt er een kordate opvolging van de individuele automobilisten die bekend zijn bij onze politiediensten. Elke eigenaar van een bij een 'straatrace' betrokken wagen kreeg inmiddels een brief van de politie. Bezorgde buurtbewoners hebben overschot van gelijk en ik wil hen danken voor hun alertheid en opvolging."

Aalstenaars die hinder vaststellen, kunnen meldingen of getuigenverslagen steeds doorsturen naar burgemeester@aalst.be. "Ik speel de informatie dan meteen door aan de Lokale Politie Aalst, zodat we hier allen samen paal en perk aan stellen. De Aalsterse straten en pleinen zijn immers geen racecircuit. Wie hinder veroorzaakt of de verkeersveiligheid in het gedrang brengt, zal daarvoor gestraft worden", zegt de burgemeester.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Olivier Backaert

  Tja , en dan meld je dat ze in je straat racen en dan w er geen bal aan gedaan.

 • pierre De Smet

  Een drone hoelang kan die in de lucht blijven ? En straks in gans de binnenstad puffen tegen 30 km goed voor de boetes en nog meer file's , maar ja het is en blijft een oud SPA er en die denken aan hun kiesvee , en hoe zit het met de haan al in de pot zeker

 • Ben Strubbe

  Ik stel voor dat hij overal paaltjes plaatst, zoals hij recent nog heeft gedaan op het burgemeestersplein. Zonder enige inspraak van de buurt werden verschillende straten gewoon afgesloten met als gevolg dat de file langer is geworden en de straat kruisen zelfs gevaarlijker is geworden.

 • Wilfried Ankaer

  De schepen van immobiliteit , is gewoon een auto hater. Nog een geluk dat het binnenkort verkiezingen zijn.

 • Jan Sierens

  De topografie van de Moorselbaan of Vredeplein is toch wel heel anders, dan het industrieterrein in Lommel.