Sarah Smeyers (N-VA) wil shishabars beboeten bij slechte luchtkwaliteit

Sarah Smeyers
BELGA Sarah Smeyers
Sarah Smeyers (federaal kamerlid voor N-VA) wil dat shishabars boetes kunnen krijgen wanneer het CO-gehalte te hoog ligt. "Een shishabar is een plek waar mensen samen komen om shisha – of waterpijp – te roken. In shishabars die de rookwetgeving onvoldoende naleven, lopen bezoekers een hoger risico op koolstofmonoxide-vergiftiging", zegt ze.

"Shishabars moeten zich net als horecazaken aan het rookverbod houden. Maar dat doen ze massaal en steeds vaker niet", zegt Sarah Smeyers, voor N-VA in het federaal parlement. "Er zijn wel controles, maar de controleurs van de federale dienst volksgezondheid kunnen niet beboeten. Ik lanceer nu een een wetsvoorstel dat beboeten wél toelaat."

Inbreuk op het rookverbod

Drie jaar geleden werd in de helft van de gecontroleerde shishabars een inbreuk op het rookverbod vastgesteld. In 2018 was dat al 73%. Vergelijk met het aantal gecontroleerde horecazaken: de vastgestelde inbreuken bleven ongeveer stabiel op 15%. “In shishabars mag enkel gerookt worden in een afzonderlijke rookruimte die beschikt over een ventilatiesysteem”, zegt Sarah Smeyers. “Maar vaak wordt daarbuiten gerookt of werkt het ventilatiesysteem onvoldoende. De shishabars brengen hiermee de gezondheid van hun klanten in gevaar. Een shisha-pen stoot tot 30 keer meer CO uit dan een gewone sigaret. Er werden CO-gehaltes opgemeten tot 10 keer hoger dan toegelaten."

Het wetsvoorstel van Sarah Smeyers vermeldt administratieve boetes tussen 26 en 1.000 euro of zelfs een tijdelijke sluiting tot drie maanden. "Niet alleen de FOD Volksgezondheid, ook de politie zal een proces-verbaal kunnen uitschrijven", zegt ze. "Voor de dienst Volksgezondheid wordt het ook gemakkelijker om de lokale politie of brandweer op te roepen, in geval van proces-verbaal. De lokale overheden krijgen meer middelen om samen met de federale overheid op te treden tegen de slechte luchtkwaliteit in shishabars”, aldus nog Sarah Smeyers.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johny goessens

    Aalst heeft de slechtste luchtkwaliteit van alle steden en wat is de oplossing ? Geveltuintjes aanleggen en de waterpijp verbieden. Tja doe zo voort en de planeet warmt met 10 graden op !