Ruben Luyten wint Kwinta Bachelor Award

Ruben Luyten.
Repro Rutger Lievens Ruben Luyten.
Ruben Luyten (26) uit Aalst, student Lager onderwijs aan hogeschool Odisee, wint met zijn bachelorproef de Kwinta Bachelor Award.

Dat is een prijs die vzw Kwinta jaarlijks uitreikt aan het meeste innovatieve eindwerk. Ruben onderzocht hoe leerkrachten in het lager onderwijs muziek kunnen integreren in hun lessen. Intussen is Ruben ook genomineerd voor de Klasseprijs.


Ruben ging in de praktijk aan de slag tijdens zijn onderwijsstage en wist op verschillende manieren muziek te integreren in zijn lessen. "Ik componeerde bijvoorbeeld een liedje waarmee leerlingen in het buitengewoon onderwijs de voor hen moeilijke leerstof rond de 'aai, ooi, oei' onder de knie krijgen. Door een liedje te maken, onthouden de kinderen de leerstof veel beter", zegt hij. "Tijdens individuele oefeningen kun je muziek gebruiken om leerlingen tot rust te laten komen, zodat ze op een goede manier zelfstandig kunnen werken. En bij een knutselactiviteit, waarbij de kinderen mogen praten, kun je muziek opzetten om te voorkomen dat het té luidruchtig wordt." (RLA)