Proefproject in Aalst: blinden stemmen zelfstandig op 14 oktober

Op 14 oktober gaan we naar de stembus.
BELGA Op 14 oktober gaan we naar de stembus.
Op 14 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen en dan zullen blinde of slechtziende kiezers in Aalst zelfstandig kunnen stemmen. Zij kunnen gebruikmaken van een audiomodule en een bedieningspaneel met reliëftoetsen. Ook in Mechelen loopt dit proefproject.

Christoph D’Haese (N-VA), burgemeester van Aalst, staat helemaal achter het initiatief. "De kwaliteit van een samenleving is te meten aan de mate waarin ze aandacht heeft voor hulpbehoevenden. De audiomodule maakt blinden en slechtzienden zelfstandiger en onafhankelijker: zij zullen nu helemaal zelfstandig kunnen stemmen. De verdere ontwikkeling van dergelijk project verdient alle steun. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal de stad Aalst daarom graag haar medewerking verlenen aan dit zeer lovenswaardig initiatief."

In vele gevallen geven blinden en slechtzienden een volmacht aan iemand anders of nemen ze iemand mee in het stemhokje. Dankzij de audiomodule kunnen ze zelfstandig stemmen.

Audiomodus

"Om het verkiezingsproces vlot te laten verlopen, krijgen de voorzitters van de betrokken digitale stembureaus een duidelijke briefing. Een lid van het stembureau begeleidt de blinde kiezer naar het stemhokje en reikt de hoofdtelefoon aan. Op het moment dat de kiezer de kaart in de stemcomputer steekt, schakelt het scherm uit en gaat de stemcomputer in ‘audiomodus’", aldus de Vlaamse overheid.

"Een synthetische stem gidst de persoon doorheen het stemproces en geeft aan hoe hij het bedieningspaneel kan bedienen. Er zijn navigatieknoppen met reliëf waarmee de kiezer door de diverse lijsten en kandidaten kan bladeren. De lijsten en kandidaten worden voorgelezen. Met het bedieningspaneel kan de kiezer navigeren en zijn stemkeuze maken. Op het einde hoort de kiezer welke keuzes hij voor welke verkiezing heeft gemaakt. Als hij dat wil, kan hij zijn keuze nog corrigeren."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.