Prins Meyst kiest voor kostuum in blauw en wit vol betekenis: “Met een lach en een traan, zoals het leven en carnaval”

Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Rutger Lievens Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Het is niet witter als wit geworden, zoals de campagnekleuren van prins Meyst. Bart De Meyst koos voor de traditie: blauw en wit. Kleren maken de man en dat geldt zeker ook voor Aalst Carnaval. “De lach en de traan, ik heb er een tattoo van op mijn arm. Nu staat het ook op mijn kostuum. Die twee uitersten symboliseren carnaval... en bij uitbreiding ook een beetje het leven”, zegt prins Meyst. Dat mag iets kosten: zo’n kostuum kost al snel 9.000 euro.

Zijn voorganger Alex De Kegel koos vorig jaar voor Aalsterse ontwerpers, Bart De Meyst reed zoals vele andere Aalsterse carnavalsprinsen voor hem helemaal naar Maaseik om zijn prinsenkostuum te laten maken. Salon Roger maakt de kostuums van Limburgse en Duitse prinsen carnaval. De laatste jaren gingen onder meer prins Kristof, prins Raf en prins Joe naar Limburg achter hun kostuum. “Hoeveel het gekost heeft? Ik moet het nog eens nakijken, maar reken maar op 8.000 à 9.000 euro. Prins Carnaval zijn, dat is voor één keer in het leven”, zegt prins Meyst.

Prins Meyst.
Rutger Lievens Prins Meyst.

Eigenlijk hadden we verwacht dat prins Meyst helemaal in het wit zou verschijnen. Was zijn slogan tijdens de campagne niet ‘Witter dan wit’? Er blijkt toch wat blauw in het kostuum geslopen te zijn, en dat is ook niet meer dan logisch. Hoe zou een wit kostuum drie dagen carnaval kunnen overleven? “Dit blauw is ‘Dashblauw’, een verwijzing naar de campagne. Het kostuum zit in de traditie van prinsenkostuums en daar hou ik van. Ik heb twee broeken, een zwarte en een witte. De zwarte is om ‘s avonds mee naar carnaval te gaan. De witte meer voor de officiële activiteiten”, zegt Meyst.

Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Rutger Lievens Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.

Lach en traan

‘De kleren maken de man’, en in het geval van Aalst Carnaval zegt het kostuum iets over de prins. Prins Meyst blijkt iemand die al wat watertjes doorzwommen heeft, die weet dat het leven bestaat uit positieve en negatieve momenten. “Op mijn arm staat een tattoo die verwijst naar de lach en de traan en dat zie je ook in mijn kostuum. Aan mijn hoed zie je een lachend en een treurend maskertje. Want carnaval is zoals het leven. Plezierig, maar soms gaat het tegen. Zoals die keer dat de wagen van mijn groep Geloeif Mè Goed in brand vloog en we ons met alle groepsleden uit de schulden moesten werken. Of de dood van mijn goeie vriend en carnavalist Johan Viette”, zegt hij.

Swarovski

In het kostuum zitten voorts nog verwijzingen naar het Schotse kostuum dat hij droeg tijdens de prinsenverkiezing. Zo lijkt de achterkant van zijn cape op een Schotse plooirok. “De hoed is bezet met een pak Swarovski-diamantjes, de lach- en traanmaskertjes en een zilveren juweel in de vorm van een scepter. Die is gemaakt door Kurt De Meersman uit de Molenstraat”, zegt de prins carnaval. Voor de hoed deed hij beroep op Linda De Waegeneer uit Aalst. Het borduursel op de rug — het gezicht van prins Meyst — komt van Elise De Pierre, de dochter van Anita Meersman, topborduurster op rust. Ook Lavaprint maakte borduursel.

Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Rutger Lievens Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Rutger Lievens Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.
Rutger Lievens Prins Meyst stelt zijn kostuum voor.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • linda D'Haese

    is dit nu echt nodig een kostuum van 8000 euro en dit voor een paar dagen dit is waanzin carnaval was een feest waar mensen zich verkleden met oude kledij nu is dit een glitter feest geworden en morgen kunnen ze dan hun rekeningen niet meer betalen