Pikkeling is immaterieel erfgoed

VOLKSFEEST KRIJGT OFFICIËLE ERKENNING

Twee jaar geleden op de Pikkeling: vrijwilligers tonen hoe het graan vroeger werd binnengehaald.
Foto Rutger Lievens Twee jaar geleden op de Pikkeling: vrijwilligers tonen hoe het graan vroeger werd binnengehaald.
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft De Pikkeling uit de Aalsterse Faluintjesstreek toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Pikkeling komt daarmee op een lijst van belangrijke gebeurtenissen en tradities in Vlaanderen, waar onder meer ook Aalst carnaval op staat.

Het was Sven Gatz zelf die tijdens een bezoek aan De Pikkeling het voorstel deed om een erkenningsaanvraag in te dienen. "Twee jaar geleden was de minister op bezoek en hij raadde ons toen aan om na te denken over een erkenning voor immaterieel erfgoed", zegt Steven Saeys van De Pikkeling. "In september van 2015 legden we de nodige contacten met de overheid en werd de erkenningsaanvraag op de rails gezet."

Culturele tradities

Twee keer per jaar kunnen elementen van immaterieel cultureel erfgoed worden opgenomen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. "Die inventaris is de lijst van wat we beschouwen als culturele tradities die we in leven willen houden", zegt minister Gatz. "Een opname op die lijst draagt bij tot de zichtbaarheid van de traditie en stimuleert publiek en betrokkenen om er bewust mee om te gaan. De lijst telt nu 50 elementen."

Volksfeest

Elk jaar komen ongeveer 20.000 bezoekers naar De Pikkeling, dat afwisselend in de Aalsterse deelgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel plaatsvindt. De Pikkeling is een oogstfeest met traditionele dans en muziek uit diverse landen, internationale folklore, veldactiviteiten en streekgastronomie. "De Pikkeling groeide sinds 1970 uit tot een zeer sterk gedragen traditie, helemaal ingebed in de lokale gemeenschap van de Faluintjesgemeenten", argumenteert de minister. "Het is een goed georganiseerde en stabiele organisatie met een ruime betrokkenheid van de lokale gemeenschap, die steun geniet van de lokale handelaars, overheid en pers. Van plaatselijk gastgezin tot buitenlandse volksdanser, van het maken van een bloementapijt tot het leren bakken van ovenkoeken, van technische ploeg tot muzikant, van doorgewinterde ambachtslui tot 'vlegelaars in opleiding', van plaatselijke jongeren achter de bar tot bezoeker van de andere kant van het land: de Pikkeling is een volksfeest waar groot en klein, behoudsgezind en vooruitstrevend zijn gading vindt."


In de praktijk verandert er niet zo veel voor De Pikkeling. "De erkenning is natuurlijk wel belangrijk. We hadden dit graag binnengehaald voor de 50ste verjaardag van De Pikkeling. Het is gelukt, twee jaar voor die festiviteiten. Aan de erkenning hangen geen echte verplichtingen, maar het stimuleert ons wel om bijvoorbeeld de folkloristische veldactiviteiten te verjongen. Op die lijst staan geeft ons nu een meer regionale uitstraling, en misschien helpt dat wel om op die manier extra middelen naar De Pikkeling te halen", zegt Steven Saeys.