Petitie in de Weidestraat: "Elk weekend rook- en lawaaihinder"

Hilde Lossie en Erwin D'Haese verzamelden handtekeningen.
Rutger Lievens Hilde Lossie en Erwin D'Haese verzamelden handtekeningen.
In de Weidestraat en de Alfons Van de Maelestraat in Erembodegem lopen de spanningen hoog op. De initiatiefnemers van een petitie die er is rondgegaan klagen over rook-, geur- en lawaaihinder, veroorzaakt door nieuwe buurtbewoners. "Dit jaar hebben we al 26 keer naar de politie moeten bellen", klinkt het.

Hilde Lossie en haar 84-jarige moeder zijn ten einde raad. "Drie jaar geleden kregen we nieuwe buren. Er werd meteen een groot feest gegeven bij die mensen. We lieten begaan, een eenmalige 'housewarming' dachten we. Het bleef er niet bij en toen ik ging vragen om wat stiller te zijn kreeg ik van de buurman te horen: "Moi patron", terwijl hij naar de straat wees. En hij liet weten niet naar Nederlandstaligen te luisteren."

Volgens de buren zijn er elk weekend feestjes. "Soms vrijdag, zaterdag en zondag", zeggen Hilde en haar buurman Erwin D'Haese. "Vaak van 's middags tot een stuk in de nacht. Als het warm is zoals deze zomer kunnen we de ramen niet openzetten door het lawaai en/of door de rookhinder van de barbecue. Die durven ze al om 4.30 uur 's ochtends aansteken. Mijn 84-jarige moeder slaapt op het gelijkvloers en lijdt hieronder."

26 keer politie

Ondertussen zijn er al heel wat pogingen geweest om de overlast tegen te gaan. "We hebben twee petities laten rondgaan in de buurt, alle omwonenden hebben die getekend. Dit jaar alleen hebben we 26 keer naar de politie getelefoneerd, maar hun reactie is ontgoochelend. Ze nemen het echt niet serieus. Een bemiddeling met de burgemeester en de vrederechter leverde evenmin iets op", zegt Hilde.

Volgens burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zijn er weinig bewijzen dat de betrokken buren echt iets fout doen. "Ik ben op plaatsbezoek geweest. Die mensen hun woning was netjes, er waren geen aanwijzingen dat ze zich niet aan de regels houden. Onze politiemensen hebben in totaal 3 pv's opgesteld en er is bemiddeling geweest met het vredegerecht, maar men is niet tot een overeenkomst gekomen", zegt D'Haese (N-VA). "Ik kan mevrouw alleen maar aanraden om een proces aan te spannen bij de vrederechter om zo haar gelijk te halen."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.