Pastoor Sint-Martinuskerk op duivenjacht: “Een parochiaan kreeg ‘de volle lading’ tijdens de mis”

Deken Verwaeren met een gevangen duivenjong.
RLA Deken Verwaeren met een gevangen duivenjong.
Deken Marc Verwaeren is volop op duivenjacht in zijn Sint-Martinuskerk. Sinds een storm enkele maanden terug kunnen duiven de kerk binnen langs een kapot glasraam. Resultaat: duivenpoep op de kerkstoelen, de kerkvloer en soms zelfs op de kerkgangers. De duivenzoektocht van vrijdagochtend leverde alvast één duivenjong op.

Deken Marc Verwaeren is het beu om elke dag duivenpoep te moeten verwijderen van de kerkstoelen, vloer en muren. Vrijdagochtend ging hij met een medewerker op zoek naar duivennesten in de hogere regionen van de kerk. “De organisatie Rato was om 7 uur langsgeweest, maar na controle bleken er geen duiven aanwezig”, vertelde Verwaeren, die dan maar zelf op zoek ging samen met een medewerker.

Gepiep

De duivenjacht in de Sint-Martinuskerk was geen onverdeeld succes. Eén keer had de deken bijna beet, maar net voor hij de kartonnen doos over de duif kon zetten, vloog het dier weg, helemaal naar de andere kant van de kerk. De deken gaf zelf toe dat hij tijdens zijn zoektocht door de trappen en gangen van de kerk weer nieuwe plaatsen in het gebouw had ontdekt.

Overal duivenuitwerpselen.
RLA Overal duivenuitwerpselen.

Achter de doeken van de restauratiewerken werd dan toch een duif gevonden, een jong dier dat niet kon wegvliegen. “Er was mij al gemeld dat er gepiep te horen was op deze plek. Dat was al door velen gehoord en nu weten we waar het vandaan kwam. Het gaat om een duivenjong en we hebben het kunnen vangen. Het zal de juiste zorg krijgen”, zegt de deken, die van plan is om het vogelopvangcentrum te contacteren.

De volle lading

De duiven vangen is een ding, voorkomen dat er nieuwe duiven de kerk binnen komen is een ander. “Sinds maart hebben we veel overlast. Na een storm was er schade aan enkele glasramen en konden de duiven binnen. Een parochiaan had opgemerkt langs waar ze binnen vlogen”, zegt Verwaeren. “Elke dag mogen we poetsen. Het is zelfs al eens gebeurd dat een parochiaan tijdens een misviering de volle lading kreeg. Ik raad de mensen af om onder de ijzeren stangen te zitten.”

Het komt er nu op aan die gaten te dichten, maar de hoogtewerker die voorzien was, gaat niet hoog genoeg. “Anders zullen ze blijven komen. Het probleem zal pas opgelost zijn als ze niet meer binnen kunnen”, zegt de deken.

Langs gaten in het glasraam komen de duiven naar binnen.
RLA Langs gaten in het glasraam komen de duiven naar binnen.
Overal duivenuitwerpselen.
RLA Overal duivenuitwerpselen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rosita pernet

    Kan men geen ladder tegen de muur plaatsen en met plasticfolie de kapotte ruit afdekken?