Oudste café 'In Den Biekorf' heeft nieuwe cafébazin: vanaf verkiezingsdag tapt Sanne (29) er de pintjes

Sanne Guns voor haar café.
Rutger Lievens Sanne Guns voor haar café.
Antoinette De Winne was 79 jaar oud toen ze in 2013 de deuren van café 'In Den Biekorf' in Aalst achter zich dichttrok. Op verkiezingsdag staat er een nieuwe, jongere cafébazin achter de tapkraan: Sanne Guns (29).

Het historische pand aan de voet van de Sint-Martinuskerk en op de hoek van de Kerkstraat en Rozemarijnstraat ademt geschiedenis. Na het afscheid van Antoinette in 2013 kwam er een pop-up van Outhentique, een haverbar, en nu heeft het café weer een cafébazin. De voorgangster van Sanne, Antoinette De Winne, is een stuk Aalsterse cafégeschiedenis.

Antoinette woonde in het pand sinds ze vijf jaar oud was, samen met haar moeder Maria Van Den Eede. Toen de gezondheid van Maria achteruitging, nam Antoinette het café over in 1969. Twee jaar later overleed Maria. "Het was nooit de bedoeling om cafébazin te worden, ik ben er ingesmeten", zei Antoinette in een afscheidsinterview. Toch zou ze tot 2013 cafébazin blijven, op het laatste alleen op zaterdagmiddag.

1657

In Den Biekorf wordt het oudste café van Aalst genoemd. Op de gevel hangt een jaartal: 1657. Het café dankt zijn naam aan de stenen bijenkorf die op de gevel te zien is. "In Den Biekorf is een gevestigde waarde in Aalst", zegt de nieuwe uitbaatster Sanne Guns. "Het is niet de bedoeling om met dit café de concurrentie met de danscafés uit de buurt aan te gaan. Het wordt een dagcafé", zegt ze.

De nieuwe bierkaartjes.
Rutger Lievens De nieuwe bierkaartjes.

Het café zal open zijn van 10 tot 20 uur, sluitingsdagen zijn woensdag en zondag. "Het wordt het eerste café met Roman-pils. Ik heb voor die brouwerij gekozen omdat het een familie is die al sinds de 16de eeuw actief is, ongeveer even oud als dit pand dus. Al zou ik hier ook wel Safir willen aanbieden. (AB Inbev brengt Safir tijdelijk weer op de markt, nvdr.) In Den Biekorf was het laatste café dat Safir-pintjes tapte. Op de tapkranen staat nog de naam Safir en ik heb nog glazen. Mijn nieuw logo is ook gebaseerd op de kleuren van Safir. Het gesprek met AB Inbev is lopende", zegt ze.

Elke middag soep

"Het wordt een café waar je het betere bier kan drinken, maar ook lekkere wijnen. Dat vind ik heel belangrijk", zegt Sanne. Tussen 12 en 14 uur kan je lunchen. Dat gaat van een soepje, belegde toast tot spaghetti. Op een bord in het café zal aangegeven staan wat er die dag verkrijgbaar is", zegt Sanne, die hulpkok is van opleiding.

Het café opent op verkiezingsdag 14 oktober. "Een dag dat iedereen moet buitenkomen, dus ik hoop dat men eens stopt 'In Den Biekorf'. Er zal een mobiele tap buiten staan en we hebben proevertjes voor de klanten."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.