Ouders wroeten, kinderen ravotten

EERSTE GROEN GEPLANT IN BIG BAGS DE GENDARMERIE

Joachim Rummens, Olivier Vandeputte en Jonachim Goedgezelschap in de tuin van De Gendarmerie.
Foto Rutger Lievens Joachim Rummens, Olivier Vandeputte en Jonachim Goedgezelschap in de tuin van De Gendarmerie.
In de tuin van de voormalige rijkswachtkazerne De Gendarmerie heeft vzw Aalst Troef samen met buurtbewoners het eerste groen in big bags geplant. De open ruimte achter de kazerne wordt een plaats waar je kan moestuinieren en voor de kinderen zijn er natuurlijke speelelementen. Vanaf december wordt wekelijks een boerenmarkt gehouden in de loods naast de stadstuin.

Enkele bessenstruiken en aardbeiplantjes gingen gisterenmiddag de grond in in de tuin van De Gendarmerie, de nieuwe naam voor de vroegere rijkswachtkazerne in de Denderstraat. Het OCMW en de stad willen er een broedplaats voor talent creëren. In de gebouwen startten Kisp en Leerpunt al met volwassenenonderwijs en taallessen. Buiten gebeurde er tot gisteren niet zo veel, maar tegen de zomer moet het er vol plantjes staan.


"Aalst Troef, de groendienst en de drie buurtcomités uit de omgeving werken samen om meer leven in de brouwerij te brengen. We kregen vaak de reactie van mensen dat De Gendarmerie een mooi plein heeft, en dat we dat moesten benutten. We hopen dat te doen door er een groene plek van te maken. Die zal in het begin nog niet elke dag toegankelijk zijn, maar door kijkgaten in de beschutting langs de Denderstraat te maken, hopen we meer openheid te creëren", zegt Kathleen Bruggemans van het OCMW.

Graanbar

Vzw Aalst Troef was oorspronkelijk alleen geïnteresseerd in de loods. "We wilden een wekelijkse boerenmarkt organiseren en zochten een loods. Op Google Maps zocht ik loodsen die groot genoeg waren en die van De Gendarmerie was er een van. Met Aalst Troef zijn we dus heel blij dat we hier vanaf eind dit jaar elke vrijdag van 15 tot 20 uur een boerenmarkt kunnen organiseren. Onze Graanbar zal er ook staan. Je zal er dus voedsel kunnen kopen dat lokaal gekweekt is én het wordt een leuke manier om het weekend in te zetten", zegt Joachim Rummens van Aalst Troef. "Elke vrijdag is er ook een knutselatelier. De interesse blijkt groot, want voor ons Sint-knutselatelier van vandaag waren er 55 inschrijvingen. Volzet."


De stadslandbouw die nu opgestart is in de 18 big bags en tientallen houten kisten sluit daar mooi bij aan.


"De boerenmarkt en de stadslandbouw, het vormt één geheel", zegt Joachim Rummens. "Het wordt een kindvriendelijke plek waar de ouders in de grond wroeten en de kinderen ravotten op de natuurlijke speelelementen. Veilig ook, want je kan het hier helemaal afsluiten."