Opgelet: al verschillende ongevallen door spekgladde wegen

LSI
Vorst en ijsregen veroorzaken spekgladde wegen op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Er gebeurden gisterenavond en vanochtend dan ook al een aantallen ongevallen. Op de Antwerpse snelwegen gold tot 11 uur tijdelijk een snelheidsbeperking tot 70 kilometer per uur.

Ook in Vlaams-Brabant werd de automobilisten via de dynamische borden gevraagd niet sneller te rijden dan 90 km/uur. Die snelheidsbeperking werd om ongeveer 10.30 uur opgeheven.

Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum: "In heel Vlaanderen maar rond Antwerpen in het bijzonder is het erg glad. Op de verbindingen van de E19 met de Antwerpse ring zijn al verschillende ongevallen gebeurd. Meestal zonder veel erg. Het is ook zondag dus de hinder voor het verkeer is niet zo groot. Chauffeurs moeten wel goed afstand houden want wij zien een auto echt wegschuiven. Vooral in bochten, en dan zeker in bochten van knooppunten is het gevaar op uitschuivers groot." 

De situatie op de weg is dus aan het verbeteren, maar Bruyninckx vraagt aan wie de weg opgaat, toch nog altijd om voorzichtig te zijn, vooral op bruggen en knooppunten van snelwegen.

Ongevallen

Volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman gebeurden de ongevallen vooral op knooppunten van snelwegen. Bij Beveren en Antwerpen-Zuid zijn momenteel zelfs aansluitingswegen dicht, aldus Beeckman iets na 10 uur op Twitter.

In Hulshout belandde een vrachtwagen met oplegger in de zijgevel van een woning. De Kerkstraat werd rond 5.30 uur opgeschrikt door een enorme klap. Een vrachtwagen met oplegger was er op het spekgladde wegdek geslipt. De truck ging door een voortuintje, draaide honderdtachtig graden om zijn as en knalde met zijn flank in de zijgevel van een woning. De chauffeur en de bewoner bleven ongedeerd, maar de woning raakte zwaar beschadigd en moest door de brandweer gestut worden. Ze is voorlopig onbewoonbaar.

Op het kruispunt van de Varendonksebaan met de Grote Steenweg in Laakdal ging een auto rond 9.40 uur aan het slippen en reed tegen de aanhangwagen van een jeep. De bestuurster zat gekneld en werd met zware, maar niet levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Vanderveken

In Nieuwerkerken bij Aalst liggen de Hoezekouter en de Mortelveldstraat er als een spiegel bij. Rond 4.20 uur liet een automobiliste zich verrassen door het gladde wegdek. De vrouw knalde met haar wagen tegen een boom en moest uit haar voertuig bevrijd worden. Hulpdiensten snelden ter plaatse, maar hadden ook last van het gladde wegdek. De politie van Aalst vorderde daarop een strooiwagen van de stad. Het slachtoffer werd nadat ze kon bevrijd worden, afgevoerd naar het ziekenhuis.

Tim Van Damme

Amper 50 meter verderop in de Hoezekouter gebeurde ongeveer een uur later een tweede ongeval. Ter hoogte van het kruispunt met de Mortelveldstraat verloor een chauffeur uit Erpe-Mere de controle over zijn Volkswagen. Ook zijn voertuig knalde tegen een boom. De man raakte niet gewond.

Tim Van Damme

Niet alleen in Nieuwerkerken, maar ook in omliggende gemeenten liggen verschillende straten er spiegelglad bij. Dat is al het geval sinds gisteravond. In Aspelare, een deelgemeente van Ninove, knalde een vrouw met haar Mini tegen een lantaarnpaal. Ook zij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Wie de baan op moet past best zijn snelheid en rijstijl aan.

Tim Van Damme

Op de hoek van de Nijvelsesteenweg en de Leopoldstraat in Halle belandde bij een spectaculair ongeval gisterenavond net voor 23 uur een personenwagen in een kapperszaak. De wagen slipte op het gladde wegdek toen de chauffeur de Leopoldstraat rechts wilde inslaan. De auto eindigde op zijn flank in de zaak maar niemand raakte gewond. Kapperszaak Kreatos liep wel zware schade op. 

Bart Kerckhoven

In Moorslede lieten twee automobilisten zich vanochtend verrassen door het gladde wegdek. Ze belandden met hun wagen in de gracht. Rond half acht schoof een Ford Fiesta na een bocht in de Roeselarestraat in Moorslede in de gracht. De bestuurder bleef zo goed als ongedeerd maar zijn passagier moest door de brandweer uit de auto bevrijd worden. De wagen kwam ook deels in de haag van een landbouwer terecht. 

Een half uurtje later liet een vrouw uit Roeselare zich twee kilometer verderop, in de Gentsestraat in Moorslede, ook verrassen. Net voor een bocht belandde ze links van de weg met haar wagen in de gracht. De vrouw bleef ongedeerd. 

LSI

Gisteravond omstreeks 21.10 uur is er een BMW met twee inzittenden op de Westerring in Genk (N76) tegen een verlichtingspaal terechtgekomen met hoge snelheid. De brandweer moest de bestuurder bevrijden, die daarna naar het ziekenhuis werd overgebracht. Zijn passagier kon op eigen kracht de verhakkelde wagen verlaten.

De BMW vloog met hoge snelheid van de baan, raakte een verlichtingspaal, die volledig uit de grond gerukt werd, en ging nog een paar keer overkop vooraleer hij in de gracht terechtkwam. De bestuurder zat een tijdlang met zijn voeten gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De passagier was niet gekwetst.

reuters

Bij een frontale botsing tussen twee personenauto’s in het Oost-Vlaamse Watervliet zijn afgelopen acht gewonden gevallen, waarvan er vier in levensgevaar verkeren. Dat is vernomen bij de hulpdiensten. Het ongeval gebeurde gisteren rond 23.30 uur op de Ketterijstraat in Watervliet, deelgemeente van Sint-Laureins, dichtbij de grens met Nederland. Eén auto ging uit de bocht en botste frontaal met een tegenligger. In totaal kwamen acht ambulances, twee MUG’s en de brandweer van Kaprijke ter plaatse. 
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ramon Simon

  Graag erbij zetten als ze met winterbanden of zomerbanden rijden. Winterbanden zijn geen wondermiddel, maar ik denk dat ze op ijs wel ietsje meer grip hebben, maar ijs is ijs en daar glij met alles op. Gelukkig heb ik de 10 minuut langere, maar kortere route naar NL genomen. Buiten 1 straat die echt glad was viel het mee, al reed ik en anderen trager dan de max toegelaten snelheid. Maar in die ijsstraat zie je toch nog mensen volle bak rijden, voelen die de gladheid niet?

 • Bart Vervecken

  Niet remmen is bij gladheid de boodschap! En dat is juist wat de meesten te pas en te onpas doen.

 • Ida Leys

  strooidiensten overslapen deze morgen ?

 • eduard janssens

  Winterbanden hebben geen nut op ijzel , dat weet het kleinste kind daar moet niet voor geleerd zijn ik heb winterbanden die hebben meer grip in de regen en op sneeuw maar ik pas ook mijn rijgedrag aan ik neem ook niet meer risico een dosis gezond verstand hoort er ook bij .

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Als men weet dan het gaat slecht zijn op de baan en men niet absoluut weg moet, waarom blijft men dan niet eens thuis, of in je omgeving waar je te voet naar toe kan ?