Nóg een parel aan Aalsterse kroon

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN AALST

8,5 miljoen euro betaalde de stad voor de Pupillensite in hartje Aalst. Zonder die aankoop was Utopia, de hippe bib, er nooit geweest. Maar zoals yin en yang verhoudt het ene deel van De Pupillen zich tot het andere: Utopia is top, de andere kant is verlaten wegens problemen met de brandveiligheid. Op termijn moet door het creëren van woningen en winkels 4 miljoen euro terugvloeien naar de stadskas, maar welke creatieve ideeën hebben de politici nog in petto?

Schepen van Stadsvernieuwing Ann Van de Steen (Lijst A) wil van De Pupillen 'the place to be' maken. "De ontwikkeling van dit nieuwe groene en hippe stadsdeel zal aansluiten op reeds vernieuwde Utopia-site en zal 'the place to be' worden in ons centrum", zegt ze. "Dit voorbeeld van stadsvernieuwing moet de nieuwe wind bevestigen die in onze stad waait: mooi, modern maar ook stevig en robuust. Een oase van rust, waar wonen gecombineerd zal worden met culturele activiteiten en tentoonstellingsruimtes, inclusief bijpassende horeca en mogelijke kinderopvang. De Pupillensite wordt een soort City-Hall. De fysieke verbinding met de groene Graanmarkt en de link met de Grote Markt zijn natuurlijk een extra troeven die zeker dienen uitgespeeld te worden."

Groen ziet wel brood in een museum op de locatie. "De toekomst van De Pupillen situeert zich in een publieke functie waarbij de historische gebouwen bewaard blijven. De prachtige binnenkoer kan een nieuwe aantrekkingspool voor de stad worden. Een museum, ateliers voor kleine maakbedrijven die zorgen voor werkgelegenheid. Belangrijk is vooral om deze culturele parel te integreren in de verder ontwikkeling van ons stadscentrum", zegt Lander Wantens (Groen). "De parking achter het stadhuis kan omgevormd worden tot een park met ruimte voor groen en speelmogelijkheden."

Open Vld ziet voor De Pupillen een economische rol weggelegd. "Open Vld wil twee bedrijvencentra in Aalst waar opstartende bedrijven voor een beperkt aantal jaar terecht kunnen om zo de basis te leggen voor hun bedrijf. Daarna kunnen ze zich elders in de stad vestigen. Op de Pupillensite richten we daarom een creatief ondernemerscentrum in en in de gebouwen op de Oude Vismarkt waar het huidige stedelijk museum in gevestigd is, vormen we om tot een broeihaard van ondernemend Aalst", zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). "We onderzoeken de mogelijkheid van een ondergrondse fietsparking onder het binnenplein van de Pupillensite en leggen bovengronds een nieuw park aan. De stad moet erover nadenken om de gebouwen aan de kant van de Graanmarkt met uitzondering van het poortgebouw af te breken en nieuwe wooneenheden te creëren."

Sam Van de Putte (sp.a) trekt de culturele kaart: "We willen dat de Pupillen uitgroeien tot een culturele site met een museum, atelierruimtes voor kunstenaars, repetitieruimtes voor muziekgroepen en waarom geen podiumkunstenzaal voor de vele toneelgezelschappen in de stad? Op de centraal gelegen site moet ook plaats zijn voor sociale woningen en zorgwoningen voor mensen met een handicap en ouderen."

N-VA benadrukt dat de kas moet kloppen op het einde van dit verhaal. "Een invulling van de Pupillensite is een opdracht voor de nieuwe coalitie", zegt schepen Caroline Verdoodt (N-VA). "Een must is dat de reconversie een break-evenverhaal wordt. Het behoud van de eigenheid, karakter en de erfgoedwaarden van de site zijn absoluut belangrijk. Dit dient in verhouding met Utopia gebracht te worden."

"We beogen een gemengde invulling van publieke functies, wonen en horeca, zoals bijvoorbeeld jeugdverblijven, conferentieruimtes...", zegt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V). "Het binnenplein met groen willen we behouden. Een masterplan is in opmaak en het resultaat ervan zullen we kritisch bekijken en al dan niet bijsturen." (RLA)

Zicht op de straatgevel van de Pupillen van in de Zwarte Zusterstraat.
Rutger Lievens Zicht op de straatgevel van de Pupillen van in de Zwarte Zusterstraat.
In de plannen van Baukuh en List wordt de binnentuin van De Pupillen verbonden met de Graanmarkt (rechts). Boven de binnentuin van De Pupillen komt een luifel.
Repro Rutger Lievens In de plannen van Baukuh en List wordt de binnentuin van De Pupillen verbonden met de Graanmarkt (rechts). Boven de binnentuin van De Pupillen komt een luifel.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.