Nieuwe inwoner klaagt over lawaai kerkklokken en haalt slag thuis: “Belachelijk”, reageert buurt

De kerk van Nieuwerkerken.
RLA De kerk van Nieuwerkerken.
Opmerkelijk bericht deze week in het Kerk en Leven in Nieuwerkerken: na een klacht van een nieuwe dorpsbewoner zullen de kerkklokken minder te horen zijn. In het dorp luiden de klokken om het half uur, in het weekend startte dat al om 6 uur. De klokken zullen nu pas vanaf 9 uur te horen zijn, maar dorpsbewoners reageren verbaasd: “Als je naast een kerk komt wonen, dan weet je dat toch?”

In een artikeltje in Kerk en Leven werd het nieuws aangekondigd: ‘Een nieuwe bewoner van het dorpsplein heeft zich beklaagd over het vroege klokkengelui tijdens het weekend. Daarop heeft de kerkfabriek op haar vergadering van 3 mei jongstleden beslist om het luiden van de klokken tijdens het weekend pas om 9 uur te laten beginnen en om te eindigen om 22 uur. De angelusklok zal tijdens het weekend niet meer om 8 uur geluid worden, enkel om 12 en 18 uur’, zo staat er te lezen.

Vroeger dag en nacht

Marcel Blondeel van de kerkfabriek van Nieuwerkerken zegt dat de klokken vroeger nog veel vaker te horen waren. “Tegenwoordig starten de klokken op weekdagen om 6 uur en stoppen ze om 22 uur. Elk half uur hoor je ze. Als de grote wijzer omhoog wijst dan geven de klokken het uur aan, op het half uur hoor je ze één keer. In het weekend begonnen ze ook om 6 uur, maar na de mail die naar de deken is gestuurd, is nu beslist om pas tegen 9 uur te starten. We verzetten ons daar niet tegen, om de lieve vrede te bewaren”, zegt Blondeel. “Toen ik voorzitter werd in 2005 hebben we beslist om de klokken ‘s nachts niet meer te laten luiden. Vroeger hoorde je ze dag en nacht om het half uur.”

Chris, Matthias en Andy in café Bij Sofie.
RLA Chris, Matthias en Andy in café Bij Sofie.

“Wat een zever”

Op sociale media is er best wel wat verontwaardiging dat de kerkfabriek meteen toegeeft aan een persoon die nieuw naast de kerk komt wonen en meteen al klaagt over lawaai van de klokken. Ook in het café op het dorpsplein, Bij Sofie, is het een gespreksthema aan de toog. “Wat een zever”, zeggen Mattias en Andy. “Als je naast een spoorweg gaat wonen, moet je toch niet schrikken dat er een trein passeert?”

Cafébazin Sofie Wynant begrijpt het evenmin. “Ik woon in de Schoolstraat hier vlakbij en zou ze dus ook moeten horen. Je wordt dat gewoon en op de duur hoor je dat niet meer. Nog nooit heb ik mij daaraan gestoord”, zegt Sofie. Ook Chris Lambertin vindt het maar niks. “Ik woon recht tegenover de kerk en last heb ik daar niet van. Als ik ze om 6 uur hoor, dan weet ik dat ik moet opstaan of ik ben te laat op mijn werk”, zegt Chris.

De klager zelf konden we niet bereiken voor een reactie.

De kerk van Nieuwerkerken.
RLA De kerk van Nieuwerkerken.
De kerk van Nieuwerkerken.
RLA De kerk van Nieuwerkerken.108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joey Wolfs

  Het luiden van klokken iss eenderzijds een praktische reden (men weet hoe laat het is) en anderzijds een religieuze reden (men roept op tot gebed). Vb. Bij het Angelus gebed of voor een liturgische plechtigheid. De klokken symboliseren Christus die de gelovigen oproept tot gebed en gedachte aan Hem. Wie zich hieraan stoort heeft geen respect voor traditie en cultuur. Nog voor het geloof dat in ons land nog steeds leeft bij de mensen.

 • Joris Depoortere

  Vergelijken met wonen aan een vliegplein etc.... gaat totaal niet op. Deze mensen weten dat men de economie niet zal plat leggen omdat zij daar gaan wonen. De spoorweginfrastructuur etc.. moet renderen en transport is nodig. Het gaat hier om totaal zinloos klokkengeluid om 06H00 's morgens in het weekend dat nu wordt verlaat naar 09H00. Het gezonde verstand heeft hier gezegevierd. Waarom weer moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan.

 • dirk pyl

  Als ge aan een vliegplein gaat wonen moet ge ook niet klagen

 • Jos Spriet-Dewaele

  Zal weer wel enen zijn met poen. Als je onder de kerktoren gaat wonen moet je de klokken er bij nemen Ga je aan een spoorweg wonen moet je het geluid van de trein erbij nemen. Maar opeens komt men aandraven met verdraagzaamheid. Moeten wij dan ook maar verdraagzaam zijn als ze nog meer hoogspanningslijnen boven onze woning willen hangen Volgens de hoge raad gezondheidszorg is dit nochtans schadelijk en trouwens ons huis stond er al veel langer dan de eerste pylonen

 • Ignace CLoquet

  In Frankrijk heeft een burgemeester gevraagd o omhet geluid van klokken en hanen op het UNESCO-patrimonium te plaatsen om deze belachelijke klachten van nieuwe inwoners te vermijden.