Negen vrijwilligers koorddansen alsof het niets is

CIRK! STUURT AALSTENAARS NA AMPER ZES DAGEN OPLEIDING OVER BALLONVIJVER

Rozalie De Quick (13) was de jongste deelneemster.
Mozkito Rozalie De Quick (13) was de jongste deelneemster.
Gisterenmiddag is de achtste editie van Cirk! Aalst afgetrapt met onder andere een voorstelling van Lyapunov. Een groep koorddansers spanden een staalkabel over de Ballonvijver in het stadspark en lieten vrijwilligers de oversteek wagen. Sommigen onder hen haalden halsbrekende toeren uit, maar kwamen toch met droge voeten aan de overkant.

Koorddansen: het is niet voor watjes. Wie last heeft van hoogtes of een panische angst heeft om te vallen, is deze activiteit ten zeerste af te raden. Voor de durvers, mensen met een open geest, veel zelfvertrouwen en een goede balans is het een vorm van ontspanning. "Het ziet er makkelijker uit dan dat het is, maar wie zich niet concentreert, valt", zegt Violaine Peeters (34), één van de begeleiders die in amper zes dagen maar liefst negen vrijwiliggers klaarstoomde om de oversteek te maken. Violaine is psychologe en weet precies hoe ze mensen moet stimuleren en bijsturen. Zelf danst ze al vijf jaar koord, als het moet zelfs zonder de gekende 'balancier' of evenwichtsstok.

Sommigen durfden al eens door de knieën gaan tijdens hun act.
Mozkito Sommigen durfden al eens door de knieën gaan tijdens hun act.

Veertien millimeter

Tal van mensen verzamelden rond 17 uur aan de Ballonvijver in het stadspark om er de capriolen van de koorddansers op de voet te volgen. Letterlijk en figuurlijk dan, want alle ogen waren gericht op de voeten van de kandidaten. Voeten die langzaam maar zeker elegant naar voor schoven in de hoop geen grip te verliezen op de staaldraad van amper veertien millimeter dik. Wonder boven wonder lukte het alle kandidaten om meerdere malen de oversteek te maken. De ene durfde al wat meer dan de andere en haalde daarbij halsbrekende toeren op een been uit. Anderen gingen door de knieën of deden een combinatie van beide.

Doorzettingsvermogen

Ook Rozalie De Quick uit Erembodegem behoorde tot de deelnemers. Het dertienjarige meisje was meteen de jongste kandidate die boven de vijver pronkte. "Een ware prestatie", zegt mama Ann Baeyens (42) trots. Vanaf het moment dat Rozalie zich voor deelname inschreef, wist ik dat ze zou slagen in haar opzet". Rozalie blijft zelf eerder kalm na haar oversteek. De studente Latijn relativeert het geheel en vond het een enorm fijne ervaring, maar verdere ambities in het koorddansen zijn er niet. "Het is superleuk om te doen en om gedaan te hebben. Maar het is niet iets waar ik me volledig op ga storten", zegt ze. Rozalie leerde in amper zes dagen hoe ze als volwaardig koorddanser de oversteek moest maken. Al na de tweede oefendag had ze de kneep te pakken. Volgens Violaine kan iedereen leren koorddansen, zolang er maar doorzettingsvermogen, concentratie en een goede balans is. "We hebben zelfs al zestigplussers met succes leren dansen op het koord".


Wie "Lyapunov., stability in motion" nog aan het werk wil zien, kan vandaag om 17 uur en 21.30 uur terecht aan de vijver van het stadspark in Aalst. Zondag is er nog een voorstelling om 16 uur.