Nabestaande slachtoffer Bende Van Nijvel kritisch voor burgemeester Aalst: "Als er geen rode loper ligt, zie je hem niet"

Nathalie Palsterman bij presentator Bart Schols in De Afspraak.
VRT Nathalie Palsterman bij presentator Bart Schols in De Afspraak.
Nathalie Palsterman, dochter van een van de slachtoffers van de Bende Van Nijvel in Aalst, was kritisch voor burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) in het tv-programma 'De Afspraak'. Volgens haar zou de burgemeester van Aalst beloofd hebben aan de slachtoffers dat ze samen met Slachtofferhulp naar de film 'Niet Schieten' konden kijken. "Dat is niet gebeurd", zegt ze.

Nathalie Palsterman zegt dat de première van de film 'Niet Schieten' voor haar geen feest is. "Het is een lopend dossier. Begrijp me niet verkeerd, de films van Stijn Coninx zijn pareltjes. Maar een film over een lopende zaak, daar heb ik het moeilijk mee", zegt Nathalie Palsterman. Ze heeft het ook moeilijk met de marketing rond de film. "Als je een banner op de achterruit van je wagen hangt, krijg je twee gratis filmtickets. Overal waar ik kom in Aalst word ik geconfronteerd met die banners en dus met het verleden. De affiche van de film is die gele poster met robotfoto's van de daders op", zegt ze.

Ze heeft de film al gezien: op haar eentje, in een filmzaal van een vriendin. "Om te weten of de andere familieleden hem zouden moeten zien. Ik heb mijn broer aangeraden het niet te doen ", zegt ze. "Ik heb geweend van begin tot het einde."

Nathalie Palsterman
VRT Nathalie Palsterman

De rode loper

Voor haar is dit helemaal geen fictie. "Het toeval wil dat ik indertijd het bedrijf van de opa van David heb overgekocht zonder te weten dat zijn familie ook zo zwaar getroffen was. In de film gaat het over de buurman die drugs gebruikte. Dat was ook onze buurman. Het komt allemaal zo dichtbij."

Volgens Nathalie Palsterman had burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) beloofd dat ze de film met Slachtofferhulp eerst eens zouden mogen bekijken. "Er is een eenmalige vergadering geweest met Stijn Coninx erbij. De burgemeester heeft toen beloofd dat de nabestaanden de film zouden mogen bekijken met Slachtofferhulp erbij. Dat is niet gebeurd", zegt ze. "Ik heb het gevoel dat als je geen rode loper kan uitrollen voor de burgemeester, dat je niet meetelt. Het ene slachtoffer krijgt gehoor, het andere niet."

Reactie van de burgemeester: "Dit is niet ernstig"

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) is er niet over te spreken dat hij geen wederwoord kreeg op de nationale televisie. "Ik vind het natuurlijk spijtig dat er in 'De Afspraak', helaas niet voor het eerst, óver mij wordt gesproken en niet mét mij. Maar goed, ik denk dat de meeste mensen wel weten en zien dat ik in het Bendedossier de afgelopen jaren zeer hard aan de kar heb getrokken."

"Iedereen mag natuurlijk een mening hebben over geleverde inspanningen, over ingenomen standpunten en campagnes rond de Bendefilm. Ik begrijp maar al te goed dat slachtoffers en nabestaanden nog steeds zeer boos en verdrietig zijn, en dat die boosheid een uitlaatklep moet vinden. Bij ieder gebeurt dat op zijn of haar eigen manier. Ongetwijfeld heeft een deel van politieke en gerechtelijke wereld veel boter op het hoofd, maar niet alle politici zijn in dit dossier over dezelfde kam te scheren. Ik denk van mezelf te mogen zeggen dat ik bij wijze van spreken zowat de meest bereikbare burgemeester van Vlaanderen ben, mijn deur staat steeds open voor overleg", zegt D'Haese.

"Tot in parlement uitgesproken"

"Voor en achter de schermen werden de slachtoffers en hun nabestaanden steeds met het grootste respect en medeleven behandeld, en tot in het parlement heb ik mij uitgesproken over dit schandalig mismeesterde dossier. Met de meeste betrokkenen is er een goed tot zeer goed contact. Ik doe dan ook alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt, net zoals David Van de Steen, meester Vermassen en zovele andere mensen van goede wil dat doen."

"Sinds de opvang van de slachtoffers werd overgedragen naar het federale parket-generaal is de communicatie vanuit Justitie er inderdaad niet echt op verbeterd, zoals ook David Van de Steen al terecht aankaartte. Wat 'Niet Schieten!' betreft: zelf heb ik de film nog niet gezien, want op het ogenblik van de première zat ik in een politiek debat, maar ik ben dat zeker nog van plan. Aan de familie Palsterman zullen we het aanbod doen om de film te gaan bekijken samen met iemand van slachtofferbejegening, ook met het oog op het nakende herdenkingsmoment kan dat voor hen en mogelijks ook voor andere nabestaanden een hulp zijn."
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Peter juiste analyse ..... Spelletje en stratego daar zijn ze straf in ? Als ze maar op tv komen !

 • johny goessens

  Overgelopen van Open VLD naar NV-A. Nen Canavalist tot in de kist die het moet hebben van Lintjes knippen voor projecten waar NV-A niks mee te maken heeft maar alle aandacht voor wil opeisen. Nieuwe tunnel en Crematorium ! Worden beiden pas geopend na de verkiezingen maar werden reeds met de nodige sier plechtig geopend voor de verkiezingen. Is dus Idd meer geïnteresseerd voor de rode loper !

 • johny goessens

  Overgelopen van Open VLD naar NV-A. Nen Canavalist tot in de kist die het moet hebben van Lintjes knippen voor projecten waar NV-A niks mee te maken heeft maar alle aandacht voor wil opeisen. Nieuwe tunnel en Crematorium ! Worden beiden pas geopend na de verkiezingen maar werden reeds met de nodige sier plechtig geopend voor de verkiezingen. Is dus Idd meer geïnteresseerd voor de rode loper !

 • Johan Geyskens

  Peter Nols, zielig komentaartje hoor, heb je niets anders te zeggen? Neen zwijg dan aub!

 • George Haymann

  @maar peterke nols toch. Onnozele spelletjes op uwe vrt? Is dat geen kritiek, en mag jij die wel uiten?