Na diefstal 180.000 euro en antiek van bejaarde rusthuisbewoner: dertiger riskeert vijftien maanden cel

Thinkstock
Liefst 182.500 euro en wat antieke meubels uit de flat van de bejaarde Maurice V. maakte hij zich eigen en dat brengt de 31-jarige Ivan D. voor de Dendermondse rechtbank. Hij kreeg er te horen dat er hem 15 maanden gevangenisstraf boven het hoofd hangt. “Ik wilde gewoon de grote som geld terug die ik V. eerder had geleend”, beweerde de beklaagde. Die zogenaamde lening is volgens het gerecht echter gebaseerd op een valse schuldbekentenis.

De feiten dateren ondertussen van 2013 en de zaak kwam aan het licht toen ontdekt werd dat er een grote som van 182.500 euro van de rekening van Maurice V., die ondertussen sinds de zomer van 2017 overleden is, verdwenen was. De man van ruim in de zeventig verbleef toen in een woonzorgcentrum in Aalst. Hij leerde er de kapper van het rusthuis kennen en beiden traden ze in het huwelijksbootje.

Na de ontdekking van de geplunderde rekening, leidde het onderzoek al gauw naar Ivan D., als begunstigde van de rekening waar het geld naar was overgeschreven. “Bovendien was deze man ook weg met de sleutels van de flat van Maurice aan de Louisalaan in Brussel”, klonk het aan de zijde van de burgerlijke partij, de weduwnaar van V. en dus erfgenaam. “D. had zelfs al contact opgenomen met een veilinghuis om antiek en kunstvoorwerpen uit het appartement van V. te verhandelen.”

Volmacht

Uiteindelijk bleek dat D. zijn slachtoffer zo ver had gekregen om hem een volmacht te geven op zijn rekening. Zo kon hij het grote bedrag overschrijven naar zichzelf. Toch bleef D. erbij dat er helemaal nooit kwaad opzet in het spel was geweest. “Ik had V. eerder 300.000 euro geleend, geld dat ik indertijd stelselmatig van mijn grootouders had gekregen en gespaard. Ik overhandigde het hem in een klein rugzakje, zodat hij het makkelijk kon opbergen. V. had me verteld dat zijn broer hem alles had afgenomen en geld nodig had. Ik ging akkoord met de lening, in de verwachting dat het mijn som zou vergroten met intrest. Toen ik een paar jaar later het geld uiteindelijk ging terugvragen, bleek V. niet over het volledige bedrag te beschikken en stelde hij me voor ook goederen uit zijn flat te nemen voor de terugbetaling.”

D. heeft Maurice gedwongen om een schuldbekentenis te schrijven en te doen alsof er ooit een lening was geweest. Het zijn allemaal leugens

Van dat verhaal klopt volgens het parket en de burgerlijker partij echter niets. “D. heeft Maurice gedwongen om een schuldbekentenis te schrijven en te doen alsof er ooit een lening was geweest. Het zijn allemaal leugens”, klonk het. “Dat document is vals omdat het onder dwang is opgesteld. D. maakte misbruik van de slechte fysieke toestand waarin V., na drie weken coma, verkeerde.”

Borderline

De openbaar aanklager vorderde een celstraf van 15 maanden, gekoppeld aan probatie-voorwaarden. D.’s advocaat, die de rechter probeerde overtuigen van het verhaal van de lening, drong aan op een vrijspraak. De beklaagde zelf, die aan borderline zou lijden, toonde zich op het einde van zijn proces bijzonder emotioneel. “Ik heb geen leven meer. Ik functioneer volledig op kalmeermiddelen”, zei hij. “Dagelijks slik ik een resem pillen en krijg ik huilbuien. Stop je me in de cel? Doe maar, maar dan hoef ik niet meer te leven. Ik heb in mijn leven nog geen mug kwaad gedaan.”

De burgerlijke partij dacht er anders over: “Hij heeft een kwetsbaar slachtoffer misbruikt en geld afhandig gemaakt”, klonk het. De rechter velt vonnis op 11 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.