Na dialectcursus: misviering in 't Oilsjters

PRIESTER ZET PASVERGAARDE KENNIS OM IN PRAKTIJK TIJDENS CARNAVALSWEEKEND

Priester Dirk Moereels met een prinsenscepter die hij ooit van een parochiaan kreeg.
Foto Rutger Lievens Priester Dirk Moereels met een prinsenscepter die hij ooit van een parochiaan kreeg.
Voor u zich in het carnavalsfeest stort, kan u op zondagochtend 26 februari nog de genade van de Heer afsmeken tijdens de allereerste eucharistieviering in het Aalsters. Priester Dirk Moereels (56) haalde vorig schooljaar zijn diploma 'Oilsjters' bij Jan Louies en Jacquy De Pauw en wil de pasvergaarde kennis in de praktijk omzetten. Met een mis in het dialect treedt Aalst in de voetsporen van Brussel en Gent.

De roots van de dorpspriester van Erembodegem, Moorsel, Meldert en Baardegem liggen in Aalst op de Rechteroever en hij herinnert levendig zich de carnavalsstoeten uit zijn jeugd. "Het huis van mijn ouders bevond zich op de hoek van de Moorselbaan en de Binnenstraat. Dat is waar de stoet vertrekt. De reuzen, die stonden elk jaar voor onze deur te wachten voor vertrek. Toen was er eerst nog een reclamestoet. Canaval is altijd iets geweest dat in onze familie gevierd is", zegt Dirk Moereels, die thuis een prinsenscepter liggen heeft. "Gekregen van een parochiaan die het anders ging weggooien. Ze wist niet meer van waar de scepter komt."


Zijn priesterschap hield hem niet weg van het carnavalsfeest. "Ik vier het sinds mijn 18 jaar. In 1990 ben ik priester geworden en ik ben er altijd blijven naartoe gaan. Verkleed, maar niet onherkenbaar. Iedereen mag zien dat ik het ben. Eén keer heb ik het gemist. In 1992 waren we buiten Aalst gaan wonen en het had hard gesneeuwd. Ik ben gewoon niet tot in Aalst geraakt toen", zegt hij. "De zondagavond van carnaval ben ik in de buurt van de Grote Markt te vinden. Meer bepaald op de Significante Carnavalsreceptie van de Blaa Biskoppen. Twee neven van mij zijn Blaa Biskop: Luc en Fons Moereels. Ik ben een priester maar zij zijn 'Biskop'. Het is een vereniging die ontstaan is toen de Aalsterse politicus Marcel De Bisschop overliep van de liberalen naar de CVP. Een enorm leuke groep, maar je geraakt er niet makkelijk binnen. Je moet gevraagd worden", zegt priester Dirk. "Ze vieren carnaval zoals ik het graag heb. De sfeer van de cafés vroeger met echte carnavalsmuziek en niet de house die je nu iets te veel hoort."

75 procent

Vorig jaar volgde Dirk Moereels een cursus Oilsjters bij de bekende dialectkenners Jan Louies en Jacquy De Pauw. "Het was het Aalsters van de generatie voor mij, en ik ben 38 jaar uit Aalst weggeweest, dus zo simpel was het allemaal niet", zegt de priester. Toch moest hij er niet te lang voor studeren om 75% van de punten te halen. "Nee, ik heb eerlijk gezegd mijn studieboeken niet opengedaan. Er is ook geen echte officiële schrijfwijze, dus je kan niet veel verkeerd doen. Ik ging voor mijn plezier en plezierig was het zeker. Na een schriftelijk en mondeling examen kreeg ik 75%. Bovendien heb ik er leuke mensen leren kennen, dus missie geslaagd."


Ondertussen waren de Blaa Biskop-neven aan het stoken.

Gent en Brussel achterna

"Ja mijn neven hebben het vuur wat opgepookt om na een mis in het Gents en Brussels ook in Aalst een eucharistieviering in het dialect te organiseren. We zijn volop bezig met de vertaling van teksten. Onder meer mijn leerkrachten Jan Louies en Jacquy De Pauw helpen me daarbij. De eerste en tweede lezing, het evangelie, de schuldbelijdenis, voorbeden en zegen zullen in het Aalsters zijn. De meest sacrale delen van de mis, zoals het Onze Vader en de consecratie, zal ik uit respect toch in het Algemeen Nederlands doen", zegt Moereels.


De eucharistie vindt op 26 februari plaats in de kerk van Erembodegem, om 10.30 uur. "Ze hebben me al gezegd dat het misschien beter een weekje vroeger had plaatsgevonden. Het zou kunnen dat het volgend jaar een week voor carnaval Oilsjterse mis zal zijn", zegt priester Dirk Moereels.